Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Breaza

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Breaza

In partea de sud a muntilor Bucegi si Garbova, in plina zona subcarpatica, pe o
terasa situata in dreapta Prahovei, la 103 km departare de capitala tarii, se
gaseste asezata statiunea balneo climaterica Breaza.

Staţiune montană şi climatică de interes naţional cu activitate permanentă,  este situată la o altitudine de 380-450 m. Climat temperat de deal, cu veri răcoroase şi ierni blânde.

Privită de sus de pe coama dealurilor Sinoiu sau Gurga, Breaza  seamănă cu aşezările urbane de pe malurile Rinului sau de pe Coasta de Azur. Dimineaţa, în zori, atmosfera e îmbătată de parfumul florilor şi de mirosul verdeţei aburite. Aerul rece iţi înţeapă uşor faţa, te înviorează, te dispune.
     
În asemenea condiţii, Breaza şi împrejurimile ei sunt chemate să  devină una dintre cele mai cautate regiuni pentru recâştigarea  forţelor pierdute după un an de muncă.

Obiective turistice în Breaza

Monumentele din oraș și ceva deosebit: tripticele.

Câteva monumente realizate în stil puțin diferit de cele cu care suntem obișnuiți se regăsesc în Breaza. 3 sunt în stil triptic, adică cu trei părți, cu titlul „Cinstiți memoria înaintașilor”. După cum v-ați prins, sunt ridicate în onoarea unor personalități locale din cele 3 sate principale din Breaza: Breaza de Jos, Breaza de Sus și Capu Câmpului. Sunt realizate de artistul local Gheorghe Tudor; la o căutare pe Google o să îi găsiți opere de vânzare și la Galeria Artmark.

Iile și Creasta de cocoș

La nivel etnografic, iile locale au un modelul aparte, „cresta de cocos”, numită de unii „creasta de Breaza”. Deși s-a facut o uniformizare pe vremea comunismului datorită cererii mari, acest model se pare că își are originile în zona Brezei. În zilele noastre, când iile sunt tot mai populare, brezenii vor să răspândească acest model asociat micii localități de pe Valea Prahovei.

DeaIul cu Trovanti

Va invitam sa descoperiti trovantii de la Breaza – asa numitele in popor ”pietre vii”
La rezervatie se poate ajunge pe urmatorul traseu:
Centrul de informare turistica – str. Ocinei – str. Col. Popovici – str. Sunatorii – str. Moldovei – cartier Ograda
Drumul este accesibil si cu masina de teren sau cu bicicleta Pentru bicileta va recomandam traseul marcat C2 sau traseul configurat C1

Poarta Breaza

Monumentul din lemn de stejar stratificat este ridicat în punctul de belvedere Dealul Pietriș, situat în apropierea celui mai înalt vârf din Breaza și anume cel de pe Dealul Lazului 776 m altitudine.

Monumentul eroilor din Valea Târsei

Monumentul reprezintă un obelisc cu o cruce în vârf, sculptat în piatră de Albeşti, fiind ridicat de localnici la iniţiativa învăţătorului, şi se află în curtea şcolii din cartierul Valea Târsei. Pe el sunt săpate numele celor 23 eroi târseni căzuţi în Războiul de Întregire.

Monumentul Celor Trei Regi

Un interesant monument care-i evoca pe cei trei regi care își aduseseră contribuția până atunci la modernizarea României: Carol I, Ferdinand și Carol al II-lea. Construit în anul 1934, în stilul modernist al epocii, ansamblul era din câteva blocuri de piatră ce purtau basoreliefuri cu stema țării, coroana regală, chipurile din profil ale regilor și o placă memorială cu înscrisuri – toate operele în bronz ale sculptorului Ion T. Aldea.

Poiana Mare a Lazului

Un loc aparte în peisajul brezean, unde odată ajuns poţi crede c-ai nimerit în ungherul cel mai ascuns al Carpaţilor, într-o tipică poiană de munte. Pădurea de foioase ce se imbina cu cea de conifere , verdele ierbii şi liniştea acestui loc izolat te fac să uiţi de toate grijile şi să te poţi bucura de viaţă.

Conacul Bibescu-Brâncoveanu

Cu origini învăluite încă în legendă, conacul princiar de la Breaza a fost ridicat ca reşedinţă de vară, probabil de către domnitorul Gheorghe Bibescu (1843-1848), pe domeniul soţiei sale Zoe Brâncoveanu. Sub acoperișul său și-au găsit adăpost și liniște multe personalități de seamă ale culturii românești: Grigore Alexandrescu, Ion Ghica, Martha Bibescu și Anne de Noailles.

Crucea de pe Gurga

Crucea de pe Gurga a fost construită în anul 1929 pe dealul Gurga, la 743 m altitudine, în cel mai înalt punct al stațiunii Breaza. Monumentul, o cruce cu o înălţime de 10 metri, a fost ridicat în memoria eroilor pe care i-a dat Breaza pentru îndeplinirea idealurilor naționale de independență și libertate.

Teren de golf

Terenul de golf se afla la cca 1 km distanta, oferind posibilitatea de petrecere placuta a timpul liber dar si de a ofer o perspectva asupra intregului oras.

Poze imprejurimi Breaza

Breaza Breaza Breaza Breaza Breaza Breaza Breaza Breaza Breaza Breaza

Vezi toate unitatile de cazare din Breaza