Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Localizare:
Sfinxul din Bucegi este un megalit situat la altitudinea de 2216 m în vecinătatea cabanei Babele.
Descriere:
dintr-un bloc mare de piatră ce a căpătat forma de astăzi într-un timp foarte îndelungat, Sfinxul din Bucegi, aflat pe platoul Bucegi măsoară 8 metri în înălțime și 12 metri în lățime. Prin aspectul său omenesc, creează o imagine tulburătoare: fața proportionată, buze severe, bărbie voluntară. Se spune ca Sfinxul este reprezentarea unei divinități, expresie supremă de putere și demnitate. Asemănarea Sfinxului din Bucegi cu Marele Sfinx egiptean de la Gizeh este un motiv în plus să credem că natura și-a depăsit propriile limite, lăsându-ne pe noi uimiți si neputincioși în descoperirea misterului.
Monument al naturii situat la o altitudine de 2200 m pe platoul Bucegilor în apropierea cabanei Babele și a Sfinxului.
Despre apariția lor s-au legende și teorii. Unii cercetători susțin că agenții modelatori au fost apa și vîntul cu sprijinul înghețului și dezghețului. Se are în vedere și alternanța rocilor, gresiilor și calcarelor de pe platou. Însă nu poate fi negată intervenția umană la finisarea formelor mai mult sau mai puțin regulate. Până acum, nici o dovada științifică nu a putut explica pe de-a întregul acest fenomen și astfel, legendele în jurul acestor stînci se dezvoltă în continuare, unind realitatea cu supranaturalul.
Localizare:
Situata la aproximativ 2000 de metri, in apropierea varfului Omu si a Mecetului Turcesc. .
Descriere:
Cascada Ialomitei este una dintre cele mai spectaculoase din Romania. Caderea de apa este de aproximativ 100 de metri. Pentru a ajunge la cascada trebuie urmat fie traseul ce porneste de la cabana Omu, fie cel ce porneste de la Pestera.
Lacul Bolboci este situat la granita dintre judetele Dambovita si Prahova, in muntii Bucegi, la 8 km de Sinaia, la o altitudine aproximativa de 1460 m, situat in apropiere de Cabana Bolboci si Cabana Zanoaga.
Desi artificial este foarte frumos, incadrat intr-un peisaj mirific, reprezinta de fapt apele Ialomitei blocate la circa 3 km in aval de un baraj, alimentate dinspre nord-vest de apele Vaii Tatarului, Vaii lui Mircea si Vaii Bolboci, iar dinspre est de Valea Nucetului.
Lacul Bolboci este intr-un loc de o mare frumusete si nu foarte cunoscut, apa lacului‚ fiind foarte rece chiar si vara. Este insa si azi destul de rustica, si de aceea incantatoare.
La Lacul Bolboci se poate ajunge pe doua cai:din Orasul Targoviste, prin Moroeni si Scropoasa si de la Statiunea Sinaia sunt 8 km din centrul orasului. Se pot face si pe jos, sau se poate merge mai intai cu telecabina pana la cota 2000.
Cheile Tătarului este o arie protejată între platoul Padina și Lacul Bolboci, la o altitudine medie de 1.800 m. Dacă vrei să faci un traseu mai lung poţi merge pe drumul forestier marcat cu cruce albastră ce porneşte din dreptul cabanei Peştera (1610 m) şi continuă , spre Sinaia sau Moroeni. Poteca se uneşte cu drumul ce vine dinspre cabana Padina (1525 m) continuând apoi spre sud pe valea Ialomiţei. După ce trece prin Cheile Coteanului, traseul se opreşte în cheile Tătarului la aproximativ 1430 de metri. O variantă mai scurtă este dinspre Platoul Padina spre lacul Bolboci, zona cea mai frumoasă a cheilor fiind chiar la coada lacului.
Pe versantul stâng al văii Tătarului, la 1548m, se află intrările în cele mai înalte staţiuni paleolitice din România:Peştera Ursului şi Peştera Mică.
La câteva minute de platoul Padina, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței se află peştera cu acelaşi nume. Desfăşurându-se pe un singur nivel pe o lungime de aproximativ 480 m, din care 400 m sunt accesibili turiștilor, Peştera Ialomiţei este străbătută de un pârâu şi prezintă atât galerii cât și săli. Îa cu tine o gecuţă şi încălţăminte impermeabilă.
Peştera Ialomiţei:
Se află la 1660m pe malul drept al Ialomiţei, în muntele Bătrâna, la 10 minute de mers de la Centrul Naţional Salvamont de pe Platoul Padina.
In interiorul peşterii, temperatura este mai scăzută aşa că îmbracă-te corespunzător;
interiorul este umed şi aluncos şi este recomandat să ai încălţări cu talpă aderentă (bocanci);
Peştera este parţial iluminată dar pentru a-i vedea mai bine toate cotloanele ia-ţi o lanternă sau o frontală
În drumul spre Vârful Omu se află Cascada Obârşia ialomiţei cu cadere libera de apa ce masoara aproape 100 metri inaltime. Aceasta cascada se numara printre principalele atractii din intregul masiv al Bucegilor, turistii putand ajunge aici prin intermediul numeroaselor trasee marcate. Noi îţi recomandăm traseul bandă albastră ce pleacă din dreptul Pensiunii Octavian(1 h 1/2 – 2h).
Fie că participi la concursul de alergare montană Direcţia Omu sau doar faci o plimbare cu prietenii, vârful Omu este de neratat. Situat la 2505 metri altitudine, traseul spre culme pe valea Ialomiţei te va duce pe lângă cascada Ialomiţei, Mecetul Turcesc, Colţul Ocolit şi alte atracţii.
Situate in Masivul Bucegi, pe Valea Ialomitei, in raza localitatii Moroeni, fac parte din Rezervatia naturala Zanoaga (150 ha).
Se mai numesc si Rezervatia a III-a a Bucegilor si se intind pe o distanta de aproape 1 km.
Se caracterizeaza printr-un relief calcaros puternic erodat. Datorita dispunerii stancilor, ce permit luminii soarelui sa patrunda si sa ramana mai mult decat in alte chei, dezvolta specii de plante rare; peisaj spectaculos, dat de numeroasele diferente de nivel, pe care le parcurge raul Ialomita, in cascade, de peretii abrupti, inalti de 200 m, printre care isi face drum apa, dar si de o vegetatie bogata.
Intrarea din nord in chei se face traversand raul Zanoaga (pod de lemn), pe o poteca marcata cu cruce albastra, spre Lacul Scropoasa.
Lacul Scropoasa este pe valea râului Ialomița. Este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice. Lacul este situat la altitudinea de 1.197 m, adâncime maximă 15 m și ocupă o suprafață de 5,7 ha.
Lacul Scropoasa este în prezent utilizat și pentru agrement și este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Muntenia.