Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Statiune situata pe Valea Prahovei, nu dispune
de partie de schi insa este foarte indragita de turisti datorita mirificelor
peisaje montane.
Din Poiana Tapului pleaca mai multe trasee in Muntii Bucegi, unde veti intalni
culmi semete, poteci trecand peste trepte si praguri glaciare, prin grohotisuri
si jnepenisuri.
Aflati in Poiana Tapului puteti vizita in imediata apropiere obiective ca:
Muzeul Peles, Muzeul Pelisor, Manastirea Sinaia, Crucea Eroilor Neamului, Manastirea
Caraiman, Casa Memoriala Cezar Petrescu si altele.
Așezată tocmai la o altitudine de 2.291 m, ea are o înălțime de 48 m, cu tot cu soclu, și a fost ridicată în memoria celor care și-au dat viața în timpul Primului Război Mondial. Tocmai de aceea mai e numită și Crucea Eroilor Neamului. Ca să ajungi la ea, cel mai ușor e să folosești o hartă cu traseele marcate.
Imediat ce pătrunzi în cartierul Poiana Țapului, pe partea dreaptă este străduța Nicolae Bălcescu. Ca să te odihnești și să-ți recapeți puterile, oprește-te puțin la Vila “Cascada”, apoi continuă-ți drumul pe aceeași străduță. Până la cascadă ai de parcurs în jur de 2 km, de-a lungul unui drum forestier, iar apoi de făcut o mică ascensiune. Ropotul apei căzătoare e fermecător!
Dacă o vei vizita, vei observa cu siguranță două stânci de o parte și de alta a cascadei. Se spune că ele îi reprezintă, de fapt, pe doi ciobani. Conform legendei, aceștia prinseseră drag de fiica Jepilor bătrâni și o urmăreau îndeaproape, dar nu știau unul de altul. Într-o zi neguroasă, ei au întins mâinile spre păstoriță, iar aceasta, înspăimântată fiind, s-ar fi aruncat de pe stânci în gol, prefăcându-se în cascadă. Din cauza grozăviei, ciobanii ar fi împietrit și pe loc s-ar fi transformat în cele două stânci.
Se poate organiza o excursie direct din Poiana Tapului catre Cascada Urlatoarea ( 30 min ).
Traseu marcat si deschis atat vara cat si iarna, excursie la Cariera, excursie la Sinaia pe drumul forestier cu ATV-ul.