Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Bozioru

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Bozioru

Bozioru este o comunã în judeþul Buzãu, Muntenia, România.

Obiective turistice în Bozioru

Bisericuta lui Iosif

Bisericuţa lui Iosif, cunoscută şi ca Peştera lui Iosif, este în prezent o mică încăpere goală săpată în stâncă. La începutul secolului 15, aici s-a nevoit, timp de zeci de ani, Cuviosul Iosif, unul dintre cei patru mari sihaştri isihaşti din Munţii Buzăului. Ceilalţi trei călugări isihaşti sunt Dionisie, Arsenie şi Agaton.
Dar, prezenţa peştelui ca simbol paleocreştin deasupra intrării în Bisericuţa lui Iosif, conduce la opinia existenţei aici a unui loc de cult paleocreştin încă din secolul 3 sau 4.

Pestera lui Dionisie torcatorul

Chilia lui Dionisie Torcătorul se află la aproximativ 3 km de satul Nucu, judeţul Buzău. Este de fapt o grotă săpată în stâncă, la 4 m deasupra pământului. În această chilie, acum aproape 700 de ani (a doua jumătate a secolului al 14-lea), a trăit şi a practicat isihasmul, sihastrul Dionisie Torcătorul.

Crucea Spatarului

În vârf (980 m), o cruce masivă din piatră de Ciută. Capitelul şi braţele sunt deteriorate. Are ca motiv decorativ cercul (soarele). O inscripţie, parcă în slavonă, ilizibilă. În jur, pe stânci, ani şi inscripţii, stânci prăbuşite şi posibile intrări astupate. Legenda spune că un spătar Cristea a scăpat de turci refugiin- du-se aici cu familia şi avutul. Ca recunoştinţă, a adus cu 12 bivoli crucea. O stâncă are incizat un cap de cerb. Căutătorii de comori invocă o inscripţie azi dispărută ce preciza la câţi paşi de la capul cerbului se găsea intrarea în camera-depozit de sub vârf. De la Crucea Spătarului vezi Penteleul (1772 m) și în zilele senine se poate observa cu ochiul liber stația meteo de aici.

Babele de la Ulmet

Babele noastre sunt un grup de câțiva trovanți rămași suspendați în poziții ciudate. Trovanții sunt numiți popular și “pietrele vii” și sunt pietre considerate pe vremuri magice datorită formelor acestora. În general au forme rotunjite, uneori sferice, și s-au dezvoltat în nisipul de pe fundul mării Paratethys care exista cândva și pe teritoriul României. Fiindcă ele „cresc” (de fapt la trecut, au „crescut”) concentric, au fost confundați cu ouă de dinozauri sau chiar cu OZN-uri.



Vezi toate unitatile de cazare din Bozioru