Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Campulung Muscel este situat in partea de nord a Judetului Arges, la 60 de
kilometri fata de Pitesti si cca 87 de Brasov, pe DN 73. Este un oras
cu o bogata istorie si traditie, atestat documentar in secolul XIV, un
deosebit punct de atractie turistica prin cladirile de epoca, casele
memoriale (peste 40) si obiectivele din si de langa centrul urban.
Orasul Campulung Muscel si imprejurimile sale au fost intotdeauna zone usor accesibile iar atractiile turistice si peisajele naturale au oferit spatiul perfect pentru o vacanta de neuitat.
Municipiul Campulung Muscel este asezat de o parte si de alta a Raului Targului, de la iesirea acestuia din munti pana la patrunderea in depresiunea intercolinara Schitu Golesti.
Campulung Muscel este strabatut din capatul de sud-vest pana in nord-est pe o distanta de 14 km de DN73 (E 574). Cateva repere:
- Pitesti: 52 km (DN 73);
- Brasov: 87 km (DN 73);
- Curtea de Arges: 40 km (DN 73C);
- Targoviste: 60 km (DN 73A);
Asezata la 5 km nord-est de Campulung, biserica este de piatra, in intregime sapata in stanca de maini necunoscute, datata din prima jumatate a sec. XVI (1547). Pe peretii bisericii se pot vedea picturi murale neindemanatic realizate, cu figuri de sfinti sterse in pridvorul sudic, interiorul este nepictat, cu icoane atarnate pe pereti. Printre numeroasele icoane se afla icoana Maicii Domnului facatoare de minuni, atribuita de traditie Evanghelistului Luca, inramata in argint la 1798, litografiata in 1871 de Maior Papa Zogeu. Alaturi de aceasta se afla o cruce veche din 1601, ridicata langa turla de Radu Postelnicu. Tot aici se gasesc hrisoave cu proprietati din anii 1542 si 1572, carti vechi, casa memoriala G.Toparceanu, ateliere de covoare si macrameuri, mausoleul din Mateias, inchinat eroilor din primul razboi mondial.
Manastirea Namaiesti se afla intr-o zona cu stravechi urme istorice si de un pitoresc deosebit, ascunsa intr-o stanca, la altitudinea de 765 m.
Nu se cunosc date exacte privind intemeierea schitului, dar legende transmise oral, din mosi-stramosi, in satul Namaiesti pomenesc si numele domnitorului Negru Voda, acelasi cu cel care a poruncit construirea manastirii din balada Mesterul Manole (Curtea de Arges).
Potrivit acestor legende, trei ciobani au ajuns cu oile pe stanca in care se afla astazi manastirea. Innoptand in aceste locuri, au avut toti trei acelasi vis: in dangat de clopot, fiecaruia dintre ei i s-a aratat un inger care i-a spus ca in acea stanca se afla o icoana zugravita dupa chipul adevarat al Maicii Domnului. Dimineata, trezindu-se, si-au spus unul altuia visul avut, s-au infricosat si au hotarat sa se mute pe un versant alaturat. Visul s-a repetat in noaptea urmatoare, iar in a treia noapte li s-a aratat chiar Maica Domnului, care i-a dus la o stanca anume si le-a aratat intrarea in grota, spunandu-le sa faca un locas de inchinare acolo unde vor gasi icoana. Hramurile alese de ei au fost al Intrarii in Biserica a Sfintei Fecioare Maria (21 noiembrie) si al Izvorului Tamaduirii (in prima vineri de dupa Sf. Pasti).
Se crede ca tot atunci le-a spus Maica Domnului ca numarul vietuitorilor din manastirea ce se va intemeia aici sa fie intotdeauna 33 (anii traiti de Mantuitorul Iisus pe pamant).
Icoana despre care se spune ca a fost gasita in stanca de cei trei ciobani se pare ca este una dintre cele mai vechi din toata crestinatatea.
Se crede ca este una dintre cele 12 icoane pictate de Sf. Apostol si Evanghelist Luca la dorinta Maicii Domnului, care le-a destinat celor 12 Apostoli ce urmau sa plece la propovaduirea Evangheliei. Pe aceste locuri, icoana a fost adusa de Sf. Apostol Andrei, care a propovaduit in Dobrogea si a plecat apoi spre Dacia Superioara, facand popas langa un templu paganesc, inchinat zeului Zamolxes.
Apostolul Andrei, care crezuse ca in grota traieste un slujitor al zeului, pe care-l va crestina, nu gaseste pe nimeni in grota si s-ar fi adresat celor cu care calatorea: Nemo est (Nu este nimeni), de unde numele Namaiesti. Apostolul a coborat in grota si a lasat icoana in partea de nord, aproximativ pe acelasi loc in care se afla acum in biserica manastirii.
In 1798, icoana a fost ferecata in argint de Enache Postelnicul, iar in 1913 sotia unui general din armata romana a pus sa i se faca o rama de argint.
In afara bisericii, langa peretele stancos, se afla mormintele unor preoti care au slujit in secolele al XIX-lea si al XX-lea in biserica manastirii, precum si al mamei pictorului I.D. Negulici (secolul XIX), schimonahia Pelaghia Negulici.
Casa memoriala George Toparceanu
Aici s-a nascut poetul George Toparceanu. In prezent adaposteste o expozitie memoriala, cuprinzând exponate legate de viata si activitatea poetului (o parte a bibliotecii personale, scrisori adresate familiei si prietenilor, manuscrise, fotografii, arme de vanatoare, bastoane).Poetul nu s-a nascut aici, ci in Bucuresti. La Namaiesti a stat mama poetului, care a si infiintat un atelier de tesut covoare in incinta manastirii de maici. In casa memoriala se pare ca a trait si sotia poetului, impreuna cu fiul lor. Fiind foarte vizitata, s-au alocat fonduri si acum este intr-o oarecare restaurare.
La doar 150 km de Bucuresti, in tinuturile Muscelului, Dambovita a sapat chei de o neasemuita frumusete.
Traseul incepe in localitatea Podul Dambovitei, asezata intr-o uriasa depresiune de origine carstica. Datorita peisajului splendid si climatului placut, localitatea a devenit un loc mult cautat de turisti.
Absenta cabanelor si a hotelurilor este compensata de ospitalitatea localnicilor. Gospodariile rasfirate prin relieful variat al depresiunii sunt construite in cel mai pur stil romanesc, specific regiunilor de munte. In punctul cel mai inalt al soselei Campulung-Brasov, pe Muntele Posada, se afla o portiune din vechiul drum roman, acoperit si astazi cu dalele de piatra bruta de acum doua milenii. Locul e strajuit de o cruce de piatra, inscrisa cu litere chirilice.
Podul Dambovitei se afla la rascrucea unui important complex de chei sapate in calcar de raurile Dambovita si Dambovicioara. Pornind din centrul localitatii, un drum forestier urmareste Dambovita in amonte, spre izvoare, si strabate cheile de la Plaiul Mare (Cheile Mari ale Dambovitei), oprindu-se, dupa 40 de km, pe barajul de la Pecineagu. Un altul urca pe Dambovicioara si, dupa ce trece pe langa cunoscuta pestera a Dambovicioarei, se opreste la cabana Brusturet, sub creasta Pietrei Craiului.
Traseul pe care vi-l propun astazi nu urmeaza nici un drum asfaltat sau forestier, ci merge chiar pe firul Dambovitei, cale de 5 km, pana in orasul Rucar. Poteca porneste de la podul care traverseaza raul si serpuieste cateva sute de metri printre fanete cu flori si adaposturi ale localnicilor, pana la primul cot al apei. Aici va trebui sa traversezi Dambovita pentru prima data. In continuare, vei face asta de zeci de ori, asa ca trebuie sa lasi codeala la o parte si sa intri in apa. De aici, incepe aventura. Apa e destul de repede, insa nu foarte adanca - in general, pana la genunchi. Dupa cateva traversari, vedem pe partea stanga diaclaza (o crapatura uriasa in stanca) prin care se varsa paraul Cheia in Dambovita. Inaintarea se face alternand malurile.
Raul este marginit de pereti enormi de piatra, iar soarele generos de vara incalzeste cheile adanci numai la miezul-zilei. Insule de nisip, pe care cresc brusturi enormi, pigmenteaza din loc in loc albia raului. Cam la jumatatea distantei dintre Podul Dambovitei si Rucar, peretii cheilor devin tot mai apropiati si intunecosi. Ajungem in portiunea cea mai interesanta, dar si cea mai periculoasa. Plutaritul salbatic, care s-a practicat timp de zeci de ani pe Dambovita, a adancit in acest loc stramt albia raului. Aici, apa poate atinge nivelul braului unui om de inaltime medie. Portiunea nu este lunga, dar ii poate demoraliza pe turistii mai putin amatori de "sport extrem". Pe perete, cam la 4 m inaltime, se vad traversele metalice ale fostului podet care insotea peretele pe mai multe sute de metri. De aici, vechii plutasi se foloseau de tapine pentru a indeparta bustenii care blocau calea plutelor. La plutarit s-a renuntat din 1962, iar podul suspendat din chei a suferit deteriorari majore. Dupa 2 km, albia se largeste mult, la confluenta cu un alt rau, Ghimbavul. Acesta are chei la fel de spectaculoase: in amonte, dupa doua ore de urcus, ajungi in poiana La Fierarie, aflata sub Curmatura Ghimbavului si poti gasi cazare la cabanutele nou construite.
Daca iti continui drumul pe Dambovita, dupa doua ore ajungi la Rucar. Raul mai are de strabatut inca un defileu inalt, stramt si cotit, cu apa repede si ne obliga la inca 10-15 traversari. Din peretii enormi de calcar curg izvoare sclipitoare si reci, iar pe "prispele" lor insorite cresc clopotei, garofite si chiar flori de colt. Dupa ore de lupta cu apa si vegetatia (pe alocuri luxurianta), zarim primele case din Rucar, unde aventura noastra pe Dambovita ia sfarsit.
E mai bine asa!
- Nu pleca decat pe vreme buna si, in nici un caz, dupa inundatii sau ploi mari.
- Intereseaza-te la Podul Dambovitei daca apa este folosita in barajul Pecineagu, caci nivelul apei poate creste brusc.
- Protejeaza-ti bagajele si obiectele electronice cand traversezi raul.
- Nu merge prin apa fara incaltaminte - pietrele de pe fund aluneca si te poti accidenta.
- Cei care nu suporta mult timp contactul cu apa rece, ar face mai bine sa ramana la soare, in sezlongul unei pensiuni din Rucar sau Podul Dambovitei. Pot sa traiasca aventura din povestirile celorlalti sau citind articolul din revista...
Singura biserica din Romania cu altar catolic si ortodox.
Singura manastire cu 2 hramuri.
In lunile mai-august puteti vedea infiltratia de apa ce apare in stinca goala, in virf de munte in cel mai secetos moment al anului.
Urcarea la schit se face cu piciorul, timp de cca 30 minute printre megaliti, cum gasiti doar la Meteora - Grecia.
Este situat la 11 kilometri de oras, mergand dinspre Campulung Muscel inspre Rucar – Bran.
Este construit in memoria eroilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial .
Barajul Râușor se află situat pe Râul Târgului, la o distanță de 7,5 km de satul Lerești și 14 km de orașul Câmpulung Muscel.
Barajul, construit în 1985, are ca scop alimentarea cu apă, producerea de energie electrică și apărare împotriva inundațiilor. Are înălțimea de 118 m, lungimea de 386 m și lățimea coronamentului de 10 m. Lacul de acumulare Râușor are un volum de 68 milioane m³.
Iezerul Mare este un vârf muntos, al doilea vârf ca înălțime din Masivul Iezer-Păpușa, Carpații Meridionali, având o altitudine de 2.463 metri.
Cabana Voina - Refugiul Iezer - Vf. Iezeru Mare - Vf. Rosu - Plaiul lui Patru - Cabana Voina în Argeş, Făgăraş - Iezer - Păpușa este un traseu de Drumeţie mediu/dificil.
Se poate ajunge la vârf pe traseul de creastă, marcat cu bandă roșie, pornind de la Cabana Voina. Însă traseul nu trece chiar peste vârf, ci îl ocolește. Dar făcând o mică deviere de la traseu, se poate atinge vârful urcând pieptiș circa 5-10 minute.
Imbinare superba intre stilul arhitectonic neoromanesc al lui D.Berechet, povestea palariei cu bucluc din Titanic Vals de Tudor Musatescu, statutul de prima capitala a Tarii Romanesti si prima resedinta a lui Radu Negru-Basarab, cartierele de bresle sasesti, manastirea domneasca Negru Voda, Cloasterul baratiei,Cula boierilor Golesti, baile printilor Cretulescu si colegiul Carol I - Campulungul poate fi vizitat in zece minute sau intr-o viata de om !
O poveste frumoasa cu altare de jertfa ale dacilor, cu icoane din timpul Mantuitorului,cu drumetie pe urcusuri de munte, printre povesti cu Radu Negru si cu Mihai Viteazul, cu Sf. Ioanichie de la Chilii, cu uriasul inchis in stanca de gresie a Corbilor de Piatra, cu istorii nestiute despre originea musatinilor si a huniazilor, toate sub privirea Cavalerului Trac din Cetatuia lui Negru Voda
Ctitorie a lui Radu Negru, la descalecarea din 1215, manastirea a fost martor tacut a transformarii Tarii Romanesti in tara de azi.Aici s-a tiparit prima lucrare laica in lb.romana,de-aici a plecat scrisoarea lui Neacsu catre judele Brasovului, aici s-a pus la cale inlaturarea lui Vogoride si aducerea pe tronul Moldovei a lui Alexandru Ioan Cuza.Pe-aici au trecut templieri, teutonii au lasat pe zidul de la intrare caprioara ingenuncheata, in jur, cartierele de bresle sasesti au inflorit.Aici s-a strans dania de tranzit a intregului comert prin granita ungureasca a Branului, in beneficiul locuitorilor Campulungului, vreme de peste 1000 ani.
Organizam excursii cu plecare de la pensiune catre obiectivele fermecatoare ale judetului Arges cu transport propriu si ghid unde veti putea vizita:
-Barajul Vidraru, Barajul Rausor, Barajul Pecineagu,
-Manastirile rupestre de la Namaiesti, Cetateni si Corbi,
- fostele capitale ale Tarii Romanesti: Targoviste, Campulung si Curtea de Arges, dar si multe alte zone mai mult sau mai putin cunoscute de dumneavoastra, dar care, cu siguranta, va vor incanta.
Excursie la fosta Cetatea de Scaun - Plecare de la pensiune: 8:00 - 10:00
- Sosire la pensiune: 19:30 - 21:30
In cadrul traseului puteti vizita:
1. Manastirea Namaiesti se afla sub coasta Schitului la 833 m altitudine, pe versantul drept, abrupt si stancos al Argeselului, intr-un punct dominant, care ofera privelisti deosebit de pitoresti. Biserica pastreaza doua icoane din secolul al Xviii-lea si alte 40 din secolul al Xix-lea. Tot aici se gasesc hrisoave cu proprietati din anii 1542 si 1572, carti vechi; casa memoriala G. Toparceanu; ateliere de covoare si macrameuri.
2. Mausoleul Mateias a fost ridicat intre anii 1928-1935. Realizat in principal din calcar de Albesti. In apropierea mausoleului s-a construit un muzeu, in cadrul caruia sunt expuse marturii ale luptelor desfasurate in zona, in toamna anului 1916. In interiorul mausoleului au fost fixate basoreliefuri care redau scene de lupta, chipuri de eroi, actiuni ale populatiei din zona, pentru sprijinirea trupelor luptatoare. La intrare, se afla inscrise cu litere aurite, intr-un incadrament marcat cu frunze de stejar si laur, doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor.
3. Manastirea Cetatuia este numita de multi turisti ca ``meteora Romaniei``. Este asezata pe piscul unui munte la altitudinea de 881 m de la nivelul marii, intre Valea lui Coman, Valea Chiliilor si apa Dambovitei, pe soseaua ce vine de la vechea cetate de scaun a Targovistei, ancestral drum de carausie in Tara Romaneasca. Biserica in stanca, mica si cu fragmente de pictura (sec. Xiv), a fost refacuta in 1859, 1915-1916; in vecinatate, se afla urme ale unei vetre de tip urban, cu doua biserici ce dateaza din sec. Xiii.
4. Orasul Targoviste - Turnul Chindiei are o forma cilindrica cu un diametru de 9 metri si o inaltime de 27 de metri. Este construit din caramida rosie si are baza in forma de trunchi de piramida placata cu piatra. In interior turnul are 3 nivele iar accesul catre partea superioara se face printr-o scara in spirala.
Manastirea Dealu a fost o importanta necropola domneasca, indeplinind acest rol incepand din 1508, aicise afla si mormantul lui Radu cel Mare, ctitorul bisericii.
In 1603 tot aici a fost adus, prin grija clucerului Radu Buzescu, capul lui Mihai Viteazul, ucis miseleste pe Campia Turzii.
Optional: se poate vizita Mitropolia, centrul orasului Targoviste si Muzeul Tiparului si al Cartii Vechi Romanesti
* Excursia trebuie achitata integral pana la orele 18:00 la receptia pensiunii. Pretul include: - transport cu microbuz sau autocar clasificat la 3 stele, cu aer conditionar; Intrarile la obiective, parcarile si ghid. * Plecari: marti - duminica * Pentru alte detalii, sugestii sau propuneri de trasee va stam la dispozitie.
Campulung - Bran - spre Castelul Contele Dracula
Plecare de la pensiune: 08:30 - 10:30
Sosire la pensiune: 16:30 - 18:30
In cadrul traseului puteti vizita:
1. Manastirea Namaiesti se afla sub coasta Schitului la 833 m altitudine, pe versantul drept, abrupt si stancos al Argeselului, intr-un punct dominant, care ofera privelisti deosebit de pitoresti. Biserica pastreaza doua icoane din sec. Al Xviii-lea si alte 40 din sec. Al Xix-lea. Tot aici se gasesc hrisoave cu proprietati din anii 1542 si 1572, carti vechi; casa memoriala G. Toparceanu; ateliere de covoare si macrameuri.
2. Mausoleul Mateias a fost ridicat intre anii 1928-1935. Realizat in principal din calcar de Albesti. In apropierea mausoleului s-a construit un muzeu, in cadrul caruia sunt expuse marturii ale luptelor desfasurate in zona, in toamna anului 1916. In interiorul mausoleului au fost fixate basoreliefuri care redau scene de lupta, chipuri de eroi, actiuni ale populatiei din zona, pentru sprijinirea trupelor luptatoare. La intrare, se afla inscrise cu litere aurite, intr-un incadrament marcat cu frunze de stejar si laur, doua texte ce glorifica sacrificiul eroilor.
3. Pestera Dambovicioara este formata dintr-o galerie unica, cu o lungime totala, de 555 m. Galeria are latimi ce variaza intre 3-4 m si inaltimi de 4-5 m, cu putine ramificatii, de dimensiuni mici. Dupa 150 m de la intrare, galeria se ingusteaza foarte mult. Interiorul ofera conditii optime de vizitare; simti aici un usor curent de aer care demonstreaza existenta a unei comunicari cu exteriorul. Temperatura oscileaza in jurul valorilor de 10-12°c, iar umiditatea este potrivita.
4. Castelul Bran este construit pe o stanca, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adaposteste in acest moment muzeul Bran, muzeu ce se intinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar - Bran. Revista americana Forbes a plasat Castelul Bran pe pozitia a doua in randul celor mai scumpe proprietati din lume, cu o valoare estimata la 140 milioane de dolari.
Optional: - se poate vizita si Cetatea Rasnov
* Excursia trebuie achitata integral pana la orele 18:00 la receptia pensiunii.
Pretul include: - transport cu microbuz sau autocar clasificat la 3 stele, cu AC. ; parcarile si ghid.
* Plecari: marti-duminica
* Pentru alte detalii, sugestii sau propuneri de trasee va stam la dispozitie.
Campulung - Curtea de Arges - Vidraru - Transfagarasan - Fagaras - Rasnov - Bran - fascinanta Romanie - Circuit de 2 zile.
Plecare de la pensiune: 08:30 - 10:30
Sosire la pensiune: 19:00 - 21:00
Excursie pe timp de vara
In cadrul traseului puteti vizita:
1. Manastirea Negru Voda: reprezinta cel mai important ansamblu monastic din Muscel. In componenta ei intra Paraclisul Domnesc al curtii voievodale, ulterior Biserica mare a manastirii, Biserica mica - bolnita - din primul sfert al veacului al Xviii-lea, Turnul clopotnita de la intrarea in incinta, Casa Domneasca construita pe vechile temelii, Casele egumenesti, anexa casei domnesti si chiliile de la inceputul secolului al Xix-lea.
2. Castrul Roman Jidova a fost transformat in muzeu de sit in care pot fi vazute puternicul zid de incinta din piatra, cu portile si turnurile adiacente, Principia - comandamentul, Praetorium - cladirea comandantului, cladirea ofiterilor si Horreum - magazia de cereale. Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtina si, partial, turnurile portii Praetoria (poarta principala de intrare, precum si ingeniosul sistem de incalzire specific tehnicii romane, asa-numitul hypocaustum. Obiectele arheologice descoperite in zona pot fi gasite in muzeul special amenajat.
3. Manastirea Corbii de Piatra este sapata in stanca (gresie). Langa biserica, sapat tot in stanca, se afla un spatiu amenajat ca tribunal in aer liber, despre care se crede ca ar fi fost folosit de Neagoe Basarab pentru a face judecati publice. Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre este amplasata o cruce de tip latin cu capitel piramidal detasabil. La aproximativ 280 m de biserica se afla piatra si stanca haiducului Corbean Zdrelea.
4. Manastirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul ``Adormirea Maicii Domnului``, ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512-1517. In interiorul manastirii se afla moastele Sfintei Filofteea si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. Aici odihnesc ramasitele Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria. De asemenea, in imediata vecinatate a manastirii, susura neintrerupt izvorul basmului, ``fantana lui Manole".
5. Barajul Vidraru a luat fiinta in luna martie 1966 si este amplasat pe raul Arges pe 28 km lungime, fiind primul baraj in arc construit in Romania, situat intre muntii Fruntii si Ghitu. Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul inalt de 166 m, iar lungimea coronamentului este de 305 m. Barajul a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare.
Monumentul Electricitatii - un Prometeu gigantic, in varful unui turn prismatic si inconjurat de o scara ce urca pana la platforma - belvedere.
6. Cetatea Poenari a fost ridicata din porunca lui Vlad Tepes care, vroia sa-i pedepseasca pe boieri si ca loc de refugiu, in secolul al Xiv-lea. Pentru a ajunge la cetate ``cuib de vulturi al vitejilor de demult`` se urca 1480 de trepte din beton, care serpuiesc printr-o padure deasa de fag, de la poalele muntelui, din sosea, pana la ruinele cetatii; de la inaltimea careia apare una dintre cele mai atragatoare privelisti; scanteind sub soare luceste ca o piatra de smarald Lacul Vidraru cu barajul hidrocentralei sale, iar in ceata departarii se intrevad piscurile Fagarasului si plaiurile Iezerului si Papusii.
7. Transfagarasanul traverseaza Muntii Fagaras si leaga Transilvania de Muntenia. Este cea mai inalta sosea din Europa, construita intre anii 1970-1974 si este situata la 2055 m altitudine strapungand creasta Muntilor Fagaras printr-un tunel lung de 850 m. Accesul spre Lacul Balea este usurat de existenta Transfagarasanului, asfaltat in intregime. Iarna este accesibil numai dinspre Sibiu pana la Balea Cascada, iar de aici se ajunge la Balea Lac cu telecabina. Lacul Balea este situat la altitudinea de 2034 m si are 360 m lungime. In jurul lacului, 100 de hectare de teren au fost declarate rezervatie stiintifica cu numeroase plante (floarea de colt, macul galben) si animale ocrotite (capra neagra, rasul, acvila de munte).
8. Cetatea Fagaras a fost construita in anul 1310 de Ladislau Apor, iar in jurul acesteia s-a format treptat localitatea Fagaras, care a dat si numele Muntilor Fagarasului. A fost contruita pe locul unei cetati de pamant din secolul al Xii-lea. A fost transformata in castel fortificat in secolul al Xvi-lea, devenind resedinta princiara din secolul al Xvii-lea. In prezent, Cetatea Fagarasului adaposteste Muzeul ``Tarii Fagarasului``, Biblioteca Municipalã Fagaras, precum si un restaurant-crama.
9. Cetatea Rasnov dateaza de la sfarsitul sec. Al Xiii-lea. Traseul zidurilor este neregulat, din cauza terenului accidentat de la marginea culmei dealului pe care il inconjoara, fapt care imprima zidurilor cetatii profilul unei masive centuri zimtate. Cuprinde doua curti:
- una exterioara, in fata zidului estic al cetãtii, marginita de un zid fortificat si dotat cu un turn patrat denumit ``turnul vechi``;
- una interioara, inconjurata de zidurile si turnurile cetatii. Curtea exterioara, situata in partea esteca a cetatii, servea pentru adapostirea vitelor, constituind in acelasi timp si un avanpost intarit pentru apararea cetatii.
10. Castelul Bran este construit pe o stanca, intr-un punct cheie din punct de vedere strategic. El adaposteste in acest moment muzeul Bran, muzeu ce se intinde pe cele 4 etaje ale castelului. La muzeu sunt expuse colectii de ceramica, mobilier, arme si armuri, iar in curtea castelului se afla un mic muzeu al satului, cu case traditionale din regiunea culoarului Rucar - Bran. Revista americana Forbes a plasat Castelul Bran pe pozitia a doua in randul celor mai scumpe proprietati din lume, cu o valoare estimata la 140 milioane de dolari.
Optional: - in prima zi se poate urca la Cetatea Poenari din zona Lacului Vidraru - a doua zi se poate urca la Lacul Capra din zona Balea Lac
* Excursia trebuie achitata integral pana la orele 18:00 la receptia pensiunii.
Pretul include: transport cu microbuz sau autocar clasificat la 3 stele, cu aer conditionat; cazare la pensiune clasificata cu 3 stele cu restaurant si bar; plimbare cu vaporasul pe Vidraru, parcarile si ghid
* Plecari: marti-duminica
* Pentru alte detalii, sugestii sau propuneri de trasee va stam la dispozitie.
Campulung - Pitesti - relaxare la shopping -
Plecare de la pensiune: 08:30 - 10:30
Sosire la pensiune: 19:00 - 21:00
In cadrul traseului puteti vizita:
2. Castrul Roman Jidova a fost transformat in muzeu de sit in care pot fi vazute puternicul zid de incinta din piatra, cu porţile si turnurile adiacente, Principia - comandamentul, Praetorium - cladirea comandantului, cladirea ofiţerilor si Horreum - magazia de cereale. Pe latura de sud a fost reconstituit un turn de curtina si, parţial, turnurile porţii Praetoria (poarta principala de intrare, precum si ingeniosul sistem de incalzire specific tehnicii romane, asa-numitul hypocaustum. Obiectele arheologice descoperite in zona pot fi gasite in muzeul special amenajat.
3. Parcul dendrologic Mihaesti are de 65 hectare si este protejata prin lege, suprafata in care vegeteaza specii arbustive si arboricole de mare valoare stiintifica. Cuprinde exemplare de brad caucazian, stejar rosu, pin, gorun, arborele pagodelor, ienupar de virginia. Aici gasim si o multime de arbori exotici, printre care: Chiparosul de California, Duglusul (specie de pin ce se dezvolta numai in Austria), Tuga (un brad provenit din nordul Europei. Lucrarile de amenajare au inceput in perioada 1895-1901, iar in 1935 s-a creat partea dendrologica.
4. Muzeul Golesti este constituit din Conacul Golesti, foisorul lui Tudor Vladimirescu, scoala obsteasca si Muzeul satului din zonele pomicole si viticole, in aer liber. Langa muzeu se afla o biserica construita in 1646, purtand hramul Sfanta Treime. Muzeul Viticulturii si Pomiculturii, Golesti este al treilea muzeu ca reprezentare si importanţa naţionala si intaiul dedicat ocupaţiilor poporului roman. Muzeul, in aer liber este practic un muzeu al satului din zonele viticole si pomicole ale ţarii, aflat chiar in spatele Conacului Golesti.
,br> 5. Euromall si centrul orasului Pitesti
Optional: se poate vizita Planetariu Pitesi
* Excursia trebuie achitata integral pana la orele 18:00 la receptia pensiunii. Pretul include: transport cu microbuz sau autocar clasificat la 3 stele, cu aer conditionat; intrarea la obiective; parcarile si ghid.
* Plecari: marti-duminica
* Pentru alte detalii, sugestii sau propuneri de trasee va stam la dispozitie.
Campulung - Curtea De Arges - Vidraru - Transfagarasan - excursie la inaltime -
Plecare de la pensiune: 07:30 - 09:30
Sosire la pensiune: 20:00 - 22:00
Excursie pe timp de vara
In cadrul traseului puteti vizita:
1. Manastirea Curtea de Arges este cel mai important loc de pelerinaj si rugaciune din judetul Arges, avand hramul ``Adormirea Maicii Domnului``, ctitorita in vremea domnitorului Neagoe Basarab, intre 1512 - 1517. In interiorul manastirii se afla moastele Sfintei Filofteea si Evanghelia Invierii din Sambata Mare, scrisa cu litere de aur de Regina Elisabeta. Aici odihnesc ramasitele Regilor Ferdinand si Carol I, precum si ale reginelor Elisabeta si Maria. De asemenea, in imediata vecinatate a manastirii, susura neintrerupt izvorul basmului, pe care, localnicii il numesc ``fantana lui Manole``.
2. Barajul Vidraru a luat fiinta in luna martie 1966 si este amplasat pe raul Arges pe 28 km lungime, fiind primul baraj in arc construit in Romania, situat intre muntii Fruntii si Ghitu. Adancimea maxima a apei este de 155 m langa barajul inalt de 166 m, iar lungimea coronamentului este de 305 m. Barajul a fost, la momentul inaugurarii, al cincilea in Europa si al noualea in lume intre constructiile similare. Monumentul Electricitatii - un Prometeu gigantic, opera sculptorului Constantin Popovici - este situat pe linia Barajului Vidraru, in varful unui turn prismatic si inconjurat de o scara ce urca pana la platforma - belvedere. De aici se deschide o minunata perspectiva spre Lacul Vidraru, pana pe creasta Fagarasului.
* Excursia trebuie achitata integral pana la orele 18:00 la receptia pensiunii. Pretul include: transport cu microbuz sau autocar clasificat la 3 stele, cu aer conditionat; plimbare cu vaporasul pe Vidraru, intrarea la obiective; parcarile si ghid.
* Plecari: luni-duminica
* Pentru alte detalii, sugestii sau propuneri de trasee va stam la dispozitie.
La cerere putem organiza excursii in grup sau individual, in locurile deosebit de frumoase ale zonei. Incercam sa va aratam si alte zone ale judetului pe care, poate nu le cunoasteti, pentru ca au fost mai putin promovate si de aceea ele au ramas mirifice si nepoluate. Plecand de la locatii boieresti, case memoriale, la orasele de poveste precum sunt fostele capitale ale tarii Campulung si Curtea de Arges, pana la practicarea unor lucruri inedite, cum sunt sporturile extreme sau fotovanatoarea; va propunem alte modalitati de petrecere a timpului liber. Rememorand aforismul carturarului George Calinescu: ``turism inseamna cultura si cunoastere``, va dorim calatorie placuta pe plaiurile de legenda si de istorie ale Argesului. Va asteptam cu
- Traseu pe Valea lui Stan, un traseu frumos si plin de aventura din Muntii Fagaras
- Drumetii in care puteti descoperii numeroase cascade, pesteri, specii rare de plante: garofita pietrei craiului, bujor de munte floarea de colt, macul galben, narcise, animale ocrotite: capra neagra, rasul, acvila de munte si pestele asprete, specie pe cale de disparitie
- Trasee montane spre Vf. Negoiu si Moldoveanu, cele mai inalte varfuri muntoase din tara
- Escaladarea muntilor Piatra Craiului, Fagaras, Leaota si Iezer - Papusa
- Descoperirea lacurilor glaciare Balea, Capra si Caltun -
- Vanatoare sau fotovanatoare si degustarea unor bucate alese la o stana din zona -
- Plimbare cu vaporasul pe traseul Vidraru - Cumpana
- Practicarea de sporturi extreme: parapanta, bungee jumping, tiroliana, viaferrata, rapel, catarare pe un perete improvizat - Barajul Rausor si Barajul Pecineagu va ofera posibilitatea de rafting, caiace rodeo si pescuit
- Plimbari offroad, atv si mountain bike
- Spectacolul oferit de concursurile sportive care au loc in zona: Campionatul National de raliu, ciclism, motociclete si offroad
- Vizitarea manastirilor Robaia, Slanic, Tutana, Aninoasa, Namaiesti, Cetatuia, Corbii de Piatra, Biserica Domneasca, San Nicoara, Manastirea Curtea de Arges, Manastirea Negru Voda
- Participarea la zilele comunelor din Arges, precum si la Zilele Argesului si Muscelului
- Participarea la evenimentele pastrate ``din batrani``: Focul lui Sumedru, Dracula Fest, Festivalul tuicii, serbari campenesti
- Vizitarea unor zone unde se mai fabrica si astazi obiecte de artizanat si mestesug: Marama Musceleana la Campulung, Obiecte de artizanat la Curtea de Arges, razboiul de tesut de la Rucar
- Program antrenant de folclor cu formatie locala din Leresti, primul sat turistic al tarii
- Practicarea sporturilor de iarna pe partia de ski si sanius de la Campulung, pe dealul Matau, cel mai inalt deal din tara Pentru alte detalii, sugestii sau propuneri de trasee va stam la dispozitie.
Vizitarea schitului rupestru Cetatuia Negru Voda, situat pe drumul Campulung-targoviste, la 12 km de Campulung.
Din drumul national, o urcare superba printre megaliti, ne duce la templul lui Zamolxis, Cavalerul Trac, la singura biserica din lume cu altar catolic si ortodox, la Crucea dorintelor, pe ultima granita a Imperiului Roman.
Altarul tracic de sacrificii umane, pasii lui Negru Voda, coltii Doamnei sunt citeva atractii inedite
Programul include vizitarea schiturilor Nămăești, Cetățuia Negru Voda, Corbii de Piatra, cu toate detaliile istorice aferente:altare tracice de sacrificiu, templul lui Zamolxis, ultima graniță a Imperiului Roman, , legenda lui Radu Negru, leagănul dinastiei Corvinești etc.
Circuit disponibil în perioada calda.
Urcare ecvestra, sau cu mașini de teren echipate / Atv prin Valea Portăresei la lacul Iezer.
Campare nocturna, bucătărie din stanele muscelene, spectacol de excepție oferit de lupii din masivul Iezer.
Știați ca Dâmbovița izvorăște dintr-o grota aflata la 50 m înălțime într-o stânca seaca?
Va invit la un circuit de 27 km cu mașini de teren, cu vizitarea cheilor Saticului, barajului Pecineagu, valea Colților, cu urcare pe Valea Vladului. La stana din golul alpin mașinile se opresc iar drumeția până la izvoare durează maxim 90 min.
La întoarcere, o cana de jintița proaspăta de la stana, liniștește ficatul după atâta efort.