Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Lepșa

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Lepsa

Situata pe DN 2D la circa 75 km de orasul Focsani, de-a lungul riului Putna, intr-o zona de un pitoresc coplesitor, localitatea LEPSA incearca sa devina un pivot al turismului romanesc. Veche asezare de padurari si crescatori de animale, fructificind avantajele zonei montane in care este amplasata, aceasta localitate a cunoscut o dezvoltare deosebita in ultimii ani. S-au constuit adevarate cartiere de case de vacanta printre care si pensiuni turistice si agroturistice.

Poze LepsaPoze LepsaPoze LepsaPoze Lepsa

Ca atractii turistice enumeram:

Rezervatia geologica si peisagistica Cascada Putnei. Dupa confluenta cu paraul Tisita,raul Putna curge printr-o vale ingusta,sapata de-a lungul vremii in gresii dure.Apele tumultoase ale Putnii au sapat in mod diferentiat,in functie de duriatatea rocilor,formand o cadere de peste 12 m,iar zona este cunoscuta sub numele de Cascada Putnei.Pentru protejarea obiectivului a fost declarata zona ocrotita suprafata de 10ha.

Un obictiv deosebit este si PASTRAVARIA LEPSA infiintata in 1955 cu o capacitate de 10 tone pastravi, pentru consum si repopulare ape.

Rezervatia forestiera, geologica, zoologica, floristica Tisita, a fost extinsa la 5400,1ha.Aceasta cuprinde resturi de paduri seculare pe Masivul Tisaru si Cheile Tisitei-o vale adanca si ingusta, sapata de-a lungul timpului de paraul Tisita.Se mai gasesc aici o flora si o fauna interesanta cu multe endemiste si specii rare: capre negre, ursi, caprioare, cerbi.
 
Rezervatia naturala Cheile Tisitei

Plimbare pe cheile Tisitei...

Asezata in inima muntilor si dealurilor vrancene, Lepsa este o oaza de liniste si frumusete, un loc unde turistul revine mereu pentru a se intalni cu natura si pentru a se regasi pe sine. Drumetii in salbaticia Cheilor Tisitei, refacere si odihna pe malurile Putnei, intr-un peisaj mirific, sau regasirea pacii sufletesti la Manastirea Lepsa sunt cateva dintre placerile unei vacante minunate pe care o puteti petrece la Lepsa.

Una dintre principalele atractii ale zonei atat pe timp de vara, cat si in sezonul rece este rezervatia naturala Cheile Tisitei. Aici, paraul Tisita a sapat o vale adanca intre Tisaru Mare si magura Rapa Caprei, formand aceste chei de o deosebita frumusete. Rezervatia naturala, aflata la 850 de metri altitudine, masoara 4, 5 kilometri lungime, fiind una dintre cele mai mari zone protejate de pe teritoriul Vrancei. Daca vizitati rezervatia, cu putin noroc puteti intalni pe versantii stancosi cateva capre negre, specie ocrotita prin lege. Tot aici traieste si o pasare de dimensiuni mici, denumita fluturasul de stanca. Pe teritoriul rezervatiei traiesc si alte animale salbatice, printre care si ursi, insa pe acestia nu si-ar dori sa ii intalneasca de aproape nici un turist.

Indiferent in ce perioada a anului veniti la Lepsa, puteti intra macar cateva minute in mica bisericuta a Manastirii Lepsa. Amplasata intr-un cadru natural deosebit de pitoresc si ingrijita cu multa dragoste de maicute, Manastirea Lepsa este unul dintre cele mai vechi asezaminte spirituale din spatiul vrancean. Manastirea, care poarta hramul "Nasterea Maicii Domnului", a fost initial ridicata in anul 1789 de localnici pe locul primit ca danie "de batranul Grigorie Gherman din Tulnici". Daramata in 1927 si refacuta din lemn in 1936, aceasta manastire a fost reinfiintata dupa anul 1989.

La cativa kilometri de Lepsa se afla Cascada Putnei, o rezervatie naturala in miniatura. Aici ajungeti coborand pe niste scari de piatra protejate cu balustrade. Cascada are circa 80 de metri lungime, iar apa se strange intr-un lac cu o adancime de aproximativ 12 metri.

Obiective turistice în Lepșa

Manastirea Lepsa

Situata in satul Lepsa, comuna Tulnici, judetul Vrancea.

Poarta hramurile: Nasterea Maicii Domnului (biserica mare) Sfanta Treime (paraclisul), Izvorul Tamaduirii si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (aflata in constructie) Teodosie de la Brazi (paraclisul).

A fost ctitorita in jurul anului 1774 de catre un monah rus, Kipsa.

Asezamantul a fost distrus in 1929, dar picturile au ramas neatinse.

Odata cu venirea comunistilor la putere, manastirea dispare ca asezamant monahal, urmand sa intre inapoi in circuit in anul 1990.

Constituie un punct de atractie al localitatii Lepsa prin prisma localizarii sale, intr-un cadru natural ofertant.

In incinta sa este asezat Schitul Lepsa, obiectiv de patrimoniu cultural, cladit pe o temelie din piatra de rau, cu peretii din scanduri si acoperisul din sindrila.

Cascada Putnei

Situata in apropierea localitatii Lepsa, judetul Vrancea. Arie protejata de tip mixt. Are o suprafata de 10 ha, o lungime de 76 de m, iar lacul in care se strange apa acesteia are o adancime de aproximativ 12 m. La iesirea din spatiul montan, raul Putna traverseaza faciesuri structurale diferite (gresii de Kliwa compacte sau in formatiuni cu duritate mai mica), sculptand un sector de defileu, o cascada pe care a parasit-o ca urmare a miscarilor tectonice si o albie actuala caracterizata de o succesiune de trepte si marmite.

Parcul Natural Putna

Se suprapune sectorului central-nord-vestic al Muntilor Vrancei, judetul Vrancea.

Are o suprafata de 38. 204 ha, ocupand 41. 32 % din suprafata Muntilor Vrancei.

Adaposteste, pe langa cele 14 tipuri de habitate de interes comunitar, populatii reprezentative de carnivore mari din speciile Ursus arctos, Canis lupus si Lynx lynx. Lista floristica cuprinde 636 de specii fanerogame.

Peisajul este dominat de elementele eurasiatice, circumpolare si alpine.

Zona este renumita si prin speciile aflate pe lista rosie a plantelor vasculare: papucul doamnei, jneapanul, arborele de tisa, bulbucii de munte, floarea de colt, precum si existenta a numeroase specii endemice.

Pastravaria Lepsa

Situata in satul Lepsa, judetul Vrancea.

Infiintata in anul 1955 are o capacitate de 10 tone pastravi pentru consum si repopulare ape.

Furnizeaza peste pentru cele mai importante restaurante din tara. Cei interesati pot achizitiona peste chiar si direct de aici.

Rezervatia naturala Lepsa-Zboina

Situata pe un sector al versantului stang din bazinul superior al Paraului Lepsa, judetul Vrancea. Este rezervatie forestiera. In cadrul rezervatiei se gasesc arboreturi forestiere de tip fundamental, cu varste cuprinse intre 100 si 200 ani. . .

Rezervatia naturala Muntele Goru

Situata in zona Varfului Goru, ocupand versantul vestic al masivului, respectiv bazinele hidrografice Paraul Rozelor, Paraul Cotit si Paraul Afinisu, judetul Vrancea.

Este de tip geomorfologic, forestier, floristic, faunistic si de peisaj.
Ocupa o mare parte din etajul padurilor boreale si aproape tot etajul subalpin al Muntelui Goru.

Obiectivul central ocrotit de aceasta arie protejata este vegetatia caracteristica etajului subalpin, componenta principala fiind unicul jnepenis din Muntii Vrancei, precum si alte numeroase specii de plante si animale endemice sau rare.

Rezervatia naturala Tisita

Situate la aproximativ 5 km de localitatea Lepsa, in bazinul hidrografic mijlociu si inferior al paraurilor Tisita Mica si Tisita Mare, judetul Vrancea.

Rezervatie de tip mixt. Inglobeaza un imens tezaur de elemente fito si zoogeografice, geologice si ansambluri peisagistice unite intr-un sistem de mare valoare stiintifica.

Exista o serie de specii de plante alpino-carpatice, alpino-boreale, atlantice si endemic carpatice.

Vaile sculptate sunt inguste si adanci de 500-600 m, avand un aspect de canion.

Statiunea Lepsa

Situata la poalele Muntilor Vrancei, pe Valea Putnei, judetul Vrancea.

Se spune ca prin aceste locuri s-a nascut balada "Miorita".

In trecut a fost asezare de padurari si crescatori de animale, insa peisajul in care este amplasata a transformat-o intr-o zona turistica in continua ascensiune, cunoscand in timp o evolutie complexa, aici construindu-se pensiuni agroturistice si vile.

In jur se pot vizita: Manastirea Lepsa, Cascada Putna, Rezervatia naturala Tisita, Varful Tisaru, lacul de acumulare de la Gresu, Pastravaria Lepsa.

Activități de agrement în Lepșa

Excursii optionale in zona

- Rezervația naturalã Cheile Tișiței,
- Cascada Putnei,
- Pãstrãvãria Lepșa,
- Casa memorialã Moș Ion Roatã,
- monumentele istorice de la Soveja, Mãrãști, Mãrãșești,
- Stația Seismicã Vrâncioaia.

    Date de contact:
  • Nume: Razvan Petrescu
  • Telefon: 0768 919 420
  • Email: pensiunea.tbn@gmail.com

Poze imprejurimi Lepșa

Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa Lepșa

Vezi toate unitatile de cazare din Lepșa