Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Moldovița

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Moldovita

Localitatea este un asezamant secular  situat in inima muntilor Ocnele Bucovinei,  unde traditiile sunt pastrate si respectate din vechime de catre localnicii acestor meleaguri.

Moldovita ofera o priveliste neasteptat de frumoasa a muntilor si a minunatei manastiri Moldovita, dar in acelasi timp caldura si ospitalitatea oamenilor de pe aceste meleaguri.

In apropiere de Moldovita se afla vestitele manastiri: Sucevita, Voronet, Arbore, Humor care incanta privirile turistilor, ele fiind pictate intr-un mod unic.

Folclorul, mestesugurile, artizanatul, transmise din generatii si pastrate cu sfintenie, dar si cu mare placere de catre bucovineni fac ca acest tinut sa fie atit de autentic si atit de vizitat.

Manastirea Moldovita

Alunecarile de teren au distrus cea mai veche zidire manastireasca de la Moldovita. Actuala manastire, avand incinta intarita de ziduri inalte si turnuri, dateaza din 1532 si este opera domnitorului Petru Rares.

Monument de arta veche, biserica impresioneaza prin turla de pe naos, sustinuta de arce etajate, dar si prin pictura ei murala care dateaza din 1537 si care-i acopera interiorul si exteriorul.

Aici se conserva in conditii foarte bune, intre altele, "Arborele lui Iesei" si "Asediul Constantinopolelui". In 1612, mitropolitul Efrem, refacand incinta fortificata, inalta clisarnita (care adaposteste acum o valoroasa colectie de arta veche moldoveneasca) si turnul de poarta.

Inaltata de Petru Rares in 1532, si zugravita in 1537, manastirea Moldovita prezinta cateva trasaturi comune cu Probota si chiar cu Humorul. In primul rand, este o ctitorie noua pe locul - sau, mai precis, in apropierea - alteia mai vechi, ruinate; in al doilea rand, toate trei sunt o manifestare acelei slave imparatesti de care domnului ii placea sa fie inconjurat.


In adevar, in apropierea actualei manastiri, se mai pot inca vedea ruinele aceleia pe care un act din vremea lui Alexandru cel Bun - 1410 - o pomeneste ca fiind nou zidita. Este interesant de observat ca acelasi lucru se repeta si la Probota si la Humor, dupa cum este posibil ca si la Putna sa fie existat un asezamant mai vechi decat biserica Sfantului Stefan cel Mare iar la Neamt si Bistrita este sigur ca inainte de cele care se vad astazi au fost inaltate alte monumente.

Fara indoiala, nu era o predilectie ciudata a domnului de restaura sau innoi vechile locasuri si nici nu trebuie pusa aceasta actiune exclusiv pe seama traditiei, conservator pastrata in cercurile bisericesti. Bogatele danii, constructiile importante , caracterul fastuos,rafinat al constructiilor si al decoratiilor lor, toate aceste lucrari arata ca, departe de a fi doar sediul unor colectivitati departate de viata tarii, manastirile acestea aveau o anumita importanta sociala, se integrau in sistemul de organizare economica, sociala, politica, si chiar militara a Moldovei.

In general, aceste locasuri sunt situate intradevar in zone izolate - in regiuni de munte sau in mijlocul padurilor - de multe ori la capatul unor poteci care duc spre principalele pasuri din Carpatii rasariteni. Dotate cu averi importante fortificate, pastrand importante comori artistice - pretioase nu numai prin mestesugul cu care sunt lucrate, ci si prin materialele din care sunt facute - avand o amenajare interioara in care se poate descifra o complexitate de functii - caci daca biserica ramane cel mai important edificiu nu trebuie neglijate nici casele domnesti, nici egumeniile care imbina salile de adunare cu beciurile pentru rezerve, nici trapezele monumentale - manastirile aveau un rol important in ecologia tarii si in organizarea expoatarii resurselor inca virgine din zonele mai putin locuite, si in acelasi timp si functia militara de posturi de paza la accesele secundare care nu erau strajuite de cetati.

Obiective turistice în Moldovița

Muzeul cu oua decorate Lucia Condrea

Muzeul Lucia Condrea de la Moldovita are 3 sectiuni.
Muzeul contine in prezent 41 vitrine cu peste 5000 de oua incondeiate (s-a dublat spatiul expozitional) iar artista plastic Lucia Condrea ( membra a Uniunii Artistilor Plastici din Romania ) are in prezent 112 expozitii internationale in 11 tari si 22 ani de expozitii, obtinand numeroase premii internartionale. In anul 2009, fiind dublu laureata in Franta (Tours si Compiegne) a obtinuut cel mai important rezultat din Europa in acest domeniu.
- 11 vitrine cu oua decorate de artist international Lucia Condrea
- 2 vitrine cu oua decorate traditionale din Moldovita cu o vechime de 80-100 ani
- 6 vitrine cu oua din alte tari si continente.
Muzeul este considerat ca fiind unic in lume prin valoarea artistica a exponatelor!
Locatie: Stadionului, Nr. 87, Moldovita, Suceava
Va invitam sa ne vizitati

Mocanita Hutulca

Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru transport de masa lemnoasa de la padure la gater.
In anul 1909 linia a fost preluata de la fondul bisericesc care a schimbat ecartamentul liniei de la 800mm la ecartament standardizat 760mm.
Initial, traseul mocanitei avea 23, 9 kilometri, de la Moldovita la Rososa, insa in decursul anilor s-a mai construit o multime de variante si tot sistemul a ajuns in anul 1987 cu infiintarea portiunii Rascovei - Rasca dreapta + Arsuri la o lungime de 73km.
Linia de la Moldovita a fost folosita pana in anul 2001 pentru transport de masa lemnoasa. Incepand cu Iulie 2005 administram aceasta linia. La ora actuala linia are 10, 5km.

Poze imprejurimi Moldovița

Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița Moldovița

Vezi toate unitatile de cazare din Moldovița