Descrierea localității și informații utile turiștilor.
La 25 km departare de Drobeta Turnu Severin se gaseste Orasul Orsova, situat la confluenta raului Cerna cu Dunarea.
De la Orsova spre Moldova Noua, intr-o calatorie fascinanta pe apele Dunarii, poti vedea, sculptat in stanca, capul lui Decebal.
Peisaje a caror frumusete iti incanta privirea, drumetii pe trasee de vis, plimbari cu vaporasul, manastiri pitoresti – pe toate acestea le poti gasi daca vizitezi spectaculosul defileu al Dunarii.
In port se pastreaza vasul „Vaskapu“, o piesa de muzeu care ofera informatii despre vechiul sistem de navigatie pe fluviu .
De la baza nautica pentru sporturi de performanta si agrement se pot face excursii cu vaporul in zona Cazanelor.
Mănăstirea Sfânta Ana este situată în orașul Orșova pe defileul Dunării, unul dintre cele mai frumoase locuri naturale din țara noastră. Ea este așezată pe coama Dealului Moșului, care domină orașul Orșova. A fost ctitorită de către ziaristul interbelic Pamfil Șeicaru, care a luptat în zona Orșovei în calitate de sublocotenent al Regimentului 17 Infanterie în Primul Război Mondial.
Catedrala romano catolica – Orsova – este considerata o capodopera arhitecturala a sec.xx , reprezentand totodata o pagina unica in istoria orasului, biserica fiind puntea de legatura dintre minoritatile din Orsova ( germani, cehi, maghiari, etc…) . Biserica este unica in Europa , elementele sale specifice fiind forma de cort a interiorului si acoperisul in forma de cruce .
Constructia bisericii a avut loc intre anii 1972 – 1974 sub supravegherea arhitectului Hans Hackelmann, in timpul preotului Johann Marcovity .
Izvorul Bigăr (cunoscut și sub denumirea de Izbucul Bigăr) este o arie protejată de interes național, situată în județul Caraș-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici.
Căi de acces
Drumul național (DN57B) Anina - Poneasca - Valea Minișului - rezervație (drumul se urmează doar până în dreptul Cascadei Bigăr, înainte de a ajunge în satul Bozovici)
Parcul Natural Porțile de Fier este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a V-a iucn (parc natural), situat pe teritoriile administrative ale județelor Caraș-Severin și Mehedinți, situat, în cea mai mare parte a sa, în regiunea geografică cunoscută sub numele de Defileul Dunării sau Clisura Dunării.
Vodița este o mănăstire situată pe valea râului Vodița (la aproximativ 1 km în amonte de gura de vărsare în Dunăre), la circa 15 km vest de Drobeta-Turnu Severin sau 12km de Orsova, județul Mehedinți. Este printre primele mănăstiri atestate documentar din Țara Românească, fiind ridicată pe cheltuiala voievodului Vladislav I (Vlaicu Vodă), la sugestia și prin efortul călugărului Nicodim.
Ruinele Cetății Severinului - ansamblu de monumente istorice aflat pe teritoriul municipiului Drobeta Turnu Severin
Drobeta a fost prima cetate din piatră ridicată în Dacia (103-105) de împăratul Traian, un castru roman de apărare și un important centru militar și politic, inițial fiind construit pentru a adăposti 500 de soldați care asigurau paza podului.
Podul lui Traian a fost un pod construit de Apolodor din Damasc, arhitectul Columnei, între primăvara anului 103 și primăvara anului 105 pe Dunărea de Jos, la est de Porțile de Fier, în orașul Drobeta-Turnu Severin. Scopul construcției a fost de a facilita transportul trupelor romane conduse de Traian și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii miltare de cucerire a Daciei regelui Decebal.
În faţa celebrei Fântâni Cinetice, din Drobeta-Turnu Severin veghează un uriaş. Cu haine noi şi o alură impozantă te face pur şi simplu să te opreşti şi să-l admiri pentru fiecare părticică. Acest uriaş se numeşte Palatul Cultural Theodor Costescu şi e un simbol al culturii severinene.
Peştera Ponicova, cunoscută şi sub denumirile de Peştera de la Gura Apei sau Peştera Liliecilor, este cea mai mare peşteră din Defileul Dunării.
Numele de Peştera Liliecilor se datorează coloniilor de lilieci care trăiesc în Galeria Liliecilor, pe jos observându-se numeroase movile de guano provenit de la liliecii relativ mari.
Este săpată în peretele calcaros al versantului stâng al Dunării, în Cazanele Mari, Ciucaru Mare şi este situată lângă satul Dubova, judeţul Mehedinţi. Galeriile sale însumează 1.660 m străbătând Ciucaru Mare şi ieşind în Dunare, fiind parţial inundată după crearea lacului de baraj.
Este un spatiu pentru promenada, oferind o vizibilitate mai mare asupra Dunarii si asupra orasului. Ca locuri de interes, ar fi cupola, precum si restaurantul Pescarus.
Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România.
Traseul pe Ciucaru Mare cu numeroase puncte de belvedere care-ti dau posibilitatea de a descoperi peisaje din ce in ce mai dramatice
Cetatea Trikule (“kule”=turn, in limba turca) - a fost ridicata in sec. Al XV-lea pentru a opri expansiunea otomana spre vest, ruinele se regasesc si-n prezent in apropierea localitatii Svinita
Este de origine carstica si face parte din Parcul National Cheile Nerei, situat in Muntii Aninei, la capatul traseului peisajul este de poveste, apa avand o culoare verde-albastra
Tabula Traiana este una dintre cele 10 plăci comemorative ridicate în cinstea lui Traian pentru a marca victoria acestuia împotriva lui Decebal. Are aproape 2000 de ani vechime, 4 metri lungime și 1,75 metri înălțime. Materialul folosit pentru a construi această placă este 100% marmură iar inscripțiile gravate pe ea sunt reprezentate de doi delfini plutind și un vultur pe cer. De asemenea, un lucru foarte important de reținut este că această placă ne oferă numele întreg al împăratului roman și modul cum a fost acest drum construit.
Cazanele Dunării poartă această denumire din cauza vârtejelor care se formează la suprafața apei din cauza debitului mare pe care Dunărea îl are în aceste porțiuni stâncoase și înguste. Aici apa pare învolburată și uneori dă impresia că ar fierbe. Cazanele Dunării au o lungime aproximativ 9 km. În unele locuri, fluviul se îngustează până la 230 m, îngreunând navigația. În acest permietru, Dunărea este mărginită de pereți verticali, stâncoși. În sectorul Cazanelor, viteza de scurgere a apei depășește 5 m pe secundă, iar adâncimea poate atinge 75 de metri.
Din anul 2009 cu o experiență vasta de activitate, in domeniul plimbărilor pe Dunăre, vă stăm la dispoziție oferindu-vă serviciile noastre.
Moto-ul nostru este: provocare pentru relaxare
Beneficiind de un relief bogat ce evidențiază o locație de vis, o panoramă unică in România a Golfului Dunării am hotărât să bucurăm turiștii interesați de meleagurile dunărene cu o plimbare perfectă pentru o petrecere plăcută a timpului liber, o delectare a privirii cu obiectivele zonei de agrement pe o distanță de 60 km (dus-întors, cu plecare din localitatea Orșova)respectiv:
Barajul Portile de Fier – “insula ADA-kaleh”
Tabula Traiana
Cazanele Mici
Bustul lui Decebal
Mănăstirea Mraconia
Cazanele Mari
Grota Veterani
Peștera Ponicova
Tabla lui Szechenyi.
debarcader croaziere wanted pune accent pe confortul și siguranța călătorilor! Astfel, vă punem la dispozitie echipamente profesionale și 2 șalupe de 15 locuri.
wanted turism vă pune la dispoziție un ghid turistic, care asigură sprijin pe tot parcursul călătoriei. Astfel, cu siguranță veți ajunge să aflați detalii interesante despre toate atracțiile turistice din Cazanele Dunării.
Contact:
Eduard Botila – 0743106602
Organizam plimbari pe Dunare pina la Cazanele Dunarii cu vizitarea tuturor obiectivelor turistice din zona; Tabula Traiana, Cazanele Mici, Statuia lui Decebal, Minastirea Mracunea, Cazanele Mari,Pesterile Ponicova si Veterani.
Lungimea traseului este de 43 km, aproximativ 2 ore, iar pretul croazierei este in functie de traseul ales si de numarul de persoane.
Capacitatea ambarcatiunilor fiind de 10 persoane, `capitanul`salupelor este si ghidul dvs.
La grupuri organizate pretul este negociabil. Va asteptam si promitem ca nu veti regreta alegerea facuta.
Cicloturismul este o forma tot mai raspandita de turism activ, o oportunitate de a evita sedentarismul si de asemenea o activitate cu impact redus asupra mediului inconjurator.
Pentru amatorii de drumetii "pe doua roti" va propunem o experienta inedita, de neuitat, de a parcurge "Clisura Dunarii", cca.140 km, de la intrarea Dunarii in tara la Bazias, pana dincolo de Cazane spre Orsova, un teritoriu plin de farmec natural, dar si de istorie, de-o parte Dunarea curgatoare, iar de cealalta piscurile muntoase.
Mountaine-bike: o forma de turism sportiv, inrudita cu cicloturismul, dar care este aplicata pe trasee de munte, cu biciclete echipate corespunzator. Are un caracter de aventura mai pronuntat. Pentru impatimitii de mountaine-bike, zona Defileului Dunarii ofera o multitudine de trasee spectaculoase, pe cararile Muntilor Locvei, Almajului si Mehedintilor.
Drumetia aduce multa incantare ochiului si bucurie sufletului. Este cea mai des intalnita-si cea mai ieftina-activitate de agremet din turism si sporturi montane. Are ca scop: relaxarea, odihna activa si sporirea activitatii fizice.
Drumetia inseamna cunoastere, miscare, intoarcerea la natura, bucuria de a strabate spatii. Echipamentul trebuie sa fie usor si functional. Nu trebuie sa lipseasca rucsacul si incaltamintea adecvata pentru parcurgerea traseelor montane in teren accidentat.
Va recomandam doar cateva din multitudinea traseelor pe care le puteti parcurge in "Zona Cazanelor":
- Ciucaru Mare si Ciucaru Mic - trasee marcate;
- Drumetie la cascada de pe raul Ponicova cu ascensiune pe Szbag.
- Vizitarea localitatilor cu populatie de etnie ceha :Eibental si Baia Noua.
- Incursiune in Pestera Ponicova,
ATENTIONARI! Intru-cat intreaga zona este situata in incinta Parcului Natural Portile De Fier, pastrati nealterat patrimoniul natural din rezervatii si ariile protejate. O alta atentionare este impusa de existenta in tot arealul Parcului a viperei cu corn. Este un sarpe veninos, muscatura sa putand provoca mari neplaceri. Dar trebuie sa stiti ca vipera cu corn nu ataca omul, ci reactioneaza doar la agresiune sau atunci cand este calcata din gresala.
Daca doriti ca in perioada petrecuta in zona noastra sa deprindeti si cateva elemente de alpinism, va punem la dispozitie un poligon amenajat, cu elemente de mica si medie dificultate, care sa cuprinda: escalada, rapel, tiroliana. Activitatile in poligon sunt conduse de monitori si instructori, folosind echipament profesional de maxima siguranta.
Programarea si organizarea activitatilor se face cu cel putin 7 zile inainte, pentru grupuri de min. 8-10 pers.
Dupa o zi de relaxare in piscina de la pensiune, sau in drumetii pe carari de munte, plimbari cu barca sau cu bicicleta, va propunem putina adrenalina si va invitam la un atractiv joc de paintball in padurea din imprejurimi.
Activitatea se organizeaza pentru grupuri de min.8-10 pers. si dureaza cca.45-60 min. Pot participa persoane de peste 18 ani.
Asiguram echipamentul de protectie si joc necesar.
Programarea si organizarea jocurilor se face cu cel putin 5 zile inainte.
Pentru orice pescar, pescuitul pe Dunare reprezinta o provocare.
Depinde numai de priceperea si talentul dvs. de a avea in carlig un frumos trofeu de somn, salau sau crap.
La solicitarea dvs.putem asigura "ghid pescar" si deplasarea cu barca pe Dunare.
ATENTIE ! Pentru a putea pescui trebuie sa aveti permis si viza Politiei de Frontiera, care se obtine de la IJPF Mehedinti.
Nu puteti incheia seara in jurul "focului de tabara", sau la o masa pescareasca ,fara a participa la un incitant concurs de tir cu arcul.
Traseul Ciucaru Mare 1:
Acces direct din Dn 57, din centrul localitãții Dubova, la cca. 100 m de sediul Primãriei Dubova pe sensul de mers spre localitatea Svinița. ;lungime traseu aprox. 5 km, timp mediu de parcurs cca. 21/2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral galben pe fond alb, pe arborii din imediata apropiere a potecii. Pe parcursul traseului intalnim patru puncte de belvedere care iti incanta ochiul si-ti bucura sufletul, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii.
Traseul Ciucaru Mare 2:
Acces de pe drumul național Dn57, la ieșire din localitatea Dubova spre Moldova Noua, aproximativ 2 km distanțã de la primãria Dubova, prin locul numit de localnici poiana popiiµ. Lungimea traseului aproximativ 1, 6 km, timp mediu de parcurs cca 1ora, maxim 2 ore ambele variante.
Este marcat cu un triunghi echilateral albastru cu margine albã, pe arbori și pe pietre din imediata apropiere a potecii.
Traseul ecoturistic urmeazã poteci de munte, care parcurg pãduri de stejar, de fag și pajiști. Punctele de belvedere, nu puține la numãr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mari și Veliki Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii. Dupã 10-15 minute, traseul ecoturistic se bifurcã, o potecã șerpuind spre platoul Cazanelor Mari, iar o altã potecã te duce direct la nivelul Dunãrii.
Traseul Ciucaru Mic:
Acces de pe drumul național Dn57, la intrarea în golful Dubova dinspre Orsova, pe partea dreapta, in imediata apropiere a parcarii auto;lungimea traseului aproximativ 3 km, timp mediu de parcurs cca 2 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral roșu cu margine albã, pe arbori și pe pietre din imediata apropiere a potecii. Traseul ecoturistic urmeazã poteci de munte. Punctele de belvedere, nu puține la numãr, sunt locurile de unde poți admira Cazanele Mici și Mali Strbac, de pe partea sârbeasca a Dunãrii.
Traseul Trescovat:
Acces de pe Dn57, la 6 km de localitatea Svinita, in dreptul popasului Stariste .
Lungimea traseului cca. 10 km, timp mediu de parcurs : aprox. 6 ore.
Este marcat cu un triunghi echilateral rosu pe fond alb .
Obiectivul de referinta al traseului il constitue nekul vulcanic Trescovat .
Pornind de pe Valea Stariste, de-a lungul traseului, la intervale relativ mici de timp si la altitudini din ce in ce mai mari, intalnim puncte de belvedere, locuri de unde se pot admira : Dunarea, Mala Cucuiova, culminand cu masivul Trescovat, 755 m altitudine unul din cei mai inalti din Pnpf .
Traseul serpuieste prin paduri de cer, garnita, fag, iar pajistile cu iarba iti incanta privirile prin coloritul viu si te invita sa poposesti in aceste locuri de basm .
Traseele au un grad mediu de dificultate. Efort fizic moderat care nu necesita pregatire fizica speciala.
Echipament necesar : imbracaminte lejera, usoara, ( de preferat pantalon lung, pentru ca se strabat palcuri de arbusti ), palarie sau sapca pentru soare si incaltaminte adecvata pentru munte ( talpa cu mare aderenta ), bidon cu apa.
Incursiune in Pestera Ponicova : Pestera de la Gura Ponicovei este cea mai spectaculoasa si mai mare pestera din Clisura Dunarii galeriile sale insumand 1660 m.
Accesul in pestera se face de pe uscat, din Dn57 la cca. 1 km de Primaria Dubova spre Moldova Noua, pe valea Ponicovei, parcurgand un chei de cca. 500 m pana la gura pesterii, unde se coboara pana la nivelul galeriei active. Parcurgand galeria activa, cca. 300m, se ajuge la Dunare.
Galeriile pesterii sunt dispuse pe mai multe nivele, cele inferioare fiind active.
Dintre galeriile fosile cea mai spectaculoasa este galeria Concretionara cu Sala Coloanelor. Aici apa si timpul au creat stalactite si stalacmite de forme si marimi diferite, domuri si coloane, etc( pentru a vizita aceasta galerie este necesar sa fiti insotiti de un ghid ).
Timpul mediu de vizitare a pesterii este de cca. Doua ore, prezinta un grad mediu de dificultate, nu necesita efort fizic deosebit, este nevoie de lanterna ( o sursa de lumina la 2-3 pers. ), nu este amenajata.
Centrul de Agrement Dunavis va pune la dispozitie:
-Croaziere pe Dunare (Obiective vizitate: Cazanele Mici si Cazanele Mari, Manastirea Mraconia, Statuia lui Decebal, Golful Dubova, Pestera Veterani, Pestera Ponicova, etc.)
-Hidrobiciclete
-Colac Agrement
-Biciclete
-Triciclete electrice
-Ghid autorizat
Va asteptam cu drag!