Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Comuna Pojorata isi are lacasul in inima
Bucovinei, la poalele Masivului Rarau, mai precis in judetul Suceava.
La doar 7 kilometri de orasul Campulung
Moldovenesc, Pojorata se intinde intr-un culoar intramontan strajuit de
Obcinile Bucovinei.
Comuna Pojorata are in pasul Mestecanis cel mai mare domeniu schiabil privat din judet. Are sanse sa devina una dintre cele mai importante destinatii pentru iubitorii sporturilor de iarna.
Atat Sucevenii, cat si turistii care practica acest sport au la dispozitie nu mai putin de 3,5 kilometri de partii la doar 2 kilometri distanta de Dn17 amenajate pe un domeniu situat in Obcinile Bucovinei.
Transrarău, cel de-al treilea traseu montan spectaculos din Romania, este șoseaua din munţii Moldovei, care face legătura între Valea Bistriţei, de la Chiril şi Valea Moldovei, la Pojorâta. Pentru turiști, noua șosea le ușurează accesul către cabana Rarău, Pietrele Doamnei și Mănăstirea Rarău.
raseul este denumit de localnici și oficialitaţi şi Drumul Comorilor, întrucât unul dintre punctele sale de atracţie sunt Pietrele Doamnei. Legenda spune că în 1541, domnitorul Petru Rareş şi-ar fi găsit un loc în munţii Rarău pentru a-şi adăposti familia şi o parte de avere de hoardele de tătari. Urmăriţi de cotropitori, doamna Elena, soţia lui Petru Rareş şi fiul acestora s-ar fi refugiat într-o peşteră să se roage, iar stânci uriaşe s-ar fi desprins şi ar fi căzut peste locul în care se afla averea, îngropându-i şi pe hoţi, scrie radioiasi.ro.
Cei 10 kilometri de șosea sunt marcați cu semne de circulaţie pentru un regim de viteză limitat la 30 de km/h, cu prioritate pentru mașinile care urcă, accesul vehiculelor de gabarit ridicat și al autocarelor fiind interzis. Noul drum este încadrat în categoria a patra de viabilitate, ceea ce înseamnă că pe perioada iernii nu va fi deszăpezit cu prioritate, dar va putea fi deschis pe perioada sezonului rece în funcţie de solicitările existente.
Rezervatia mixta „Pietrele Doamnei” se intinde pe o suprafata de 933 ha in Muntii Rarau, si „gazduieste” Pestera Liliecilor si Piatra Zimbrului, o formatiune care creeaza un perete vertical, inalt de 100 m si cu o lungime de 600 m.
Daca, dupa cum spune legenda, doamna Elena, sotia lui Petru Rares se urca pe stanci pentru a afla daca domnitorul se indreapta spre locul unde impreuna cu fiul statea ascunsa, in prezent tot mai multi turisti escaladeaza “Pietrele Doamnei”, inalte de 70 m, pentru a admira rasaritul soarelui la peste 1634 m.
Pe langa frumustea locului si spectaculozitatea acestor formatiuni, „Pietrele Doamnei” au si o legenda care spune ca in aceste locuri, bine ascunse de stanci, se afla o parte din averea domnitorului Petru Rares.
Pentru cei care va intrebati de unde denumirea de “Pietrele Doamnei”, va spunem o poveste! De fapt mai multe. „Pietrele Doamnei” au legatura cu doamna Elena a lui Petru Rares, la fel cum si denumirea Muntilor Rarau (care inainte se numeau Muntii Todirescu) este primita de la domnitorul Moldovei, Petru Rares.
Munții Giumalău reprezintă partea de vest a masivului Rarău-Giumalău, o grupă muntoasă a Carpaților Moldo-Transilvani, aparținând de lanțul muntos al Carpaților Orientali. Ca aspect al reliefului, deosebirile dintre Munții Giumalău și Munții Rarău sunt evidente, ele decurgând în primul rând din alcătuirea lor geologică. Astfel Giumalăul esta un munte cu mult mai bătrân decât Rarăul, fratele său mai mic.
Cel mai înalt pisc este Vârful Giumalău, având 1.858 m altitudine. Masivul Giumalău se află la vest de Izvorul Giumalău și Chiril, este alcătuit din roci cristaline (șisturi cristaline), în structura geografică se impune o culme centrală cu desfașurare NV - SE corespunzatoare alineamentului de roci cu rezistența cea mai mare și care au altitudini mai mari de 1400 m. În partea centrală se află vârful Giumalău (1857 m) din care se desprind spre nord - vest și sud interfluvii plate secundare în lungul cărora apar poduri netede la 1000 - 1200 m si 1350 -1450 m. Ele se termină spre Văile Bistriței și Putna prin versanți cu pantă mare.
Varful Popii Raraului se afla la o altitudine de 1622 m , facand parte din muntii Rarau.
Partia are o lungime de 2.850 m, dificultate medie și este dotata cu instalatie de telegondola cu 33 de cabine, 9 tunuri de zapada, lac de acumulare cu capacitatea de 10.000 metri cubi, 176 de stalpi de iluminat, cladire administrativa, parcare, bileterie si masina de batut zăpada.
Masivul Rarău, aflat în frumoasa comună Pojorâta, se află 15km de traseu parcurs pe drumul Trans Rarău. Pe lângă frumoasa priveliște și frumosul peisaj puteți să vă bucurați de un aer curat și încărcat bioenergetic, acea zonă fiind recunoscută pentru acest lucru.
Este o mănăstire la care ajungi după un traseu de 1km,de mers pe jos, prin pădure. Sus, în pădure ai parte de liniște, de aer curat, de o masa caldă și de `rai`, așa este considerat locul pentru mulți dintre noi.