Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Localitatea este situata la altitudinea medie de 525m, in partea de SV a judetului Sibiu, la poalele Muntilor Cindrel. Satul este de tip compact, cu vatra amplasata pe valea raului Cibin, la gura de iesire a acestuia dintre munti.
Principala atractie a turistilor veniti in Sibiu este chiar cetatea medievala a Sibiului, cu strazi pietruite si fortificatii din caramida datand din secolele al XI-lea – al XII-lea (declarata rezervatie arhitectonica).
In Sibiu pot fi vizitate atat cel mai mare muzeu in aer liber din sud-estul Europei - Muzeul tehnicii populare cat si cel mai vechi muzeu din sud-estul Europei, Muzeul Brukenthal, care detine o galerie de arta fara egal.
De asemenea exista posibilitatea de realizare a unor excursii in imprejurimile orasului Sibiu, in sate de munte care ar fi Rasinari, locul de nastere al lui Emil Cioran si Octavian Goga sau Sibiel, sat in care se afla un fascinant muzeu de icoane pe sticla.
Casa Artelor, cu cele 8 arcade, este una dintre cele mai frumoase cladiri din Sibiu.
Cladirea a fost ridicata in sec. 15 si a fost cunoscuta sub denumirea de Casa Macelarilor dupa numeroasele magazine de la parter care existau aici pe vremuri.
Surasa: www.hoinari.ro
Zona protejata complexa de flora, fauna, peisagistica si culturala, Padurea Dumbrava, situata la limita sud-vestica a municipiului Sibiu, spre Rasinari si avand o suprafata de 993 de hectare, face parte din categoria parcurilor naturale din Romania.
Complexul in sine reuneste Padurea Dumbrava, Gradina Zoologica, lacurile de agrement, sediul Romsilva Sibiu si Muzeul Civilizatiei Populare Traditionale Astra.
Cel mai cunoscut loc din Sibiu este fara indoiala Piata Mare. Turnul Sfatului care a fost construit aici in secolul xiii este cel mai fotografiat obiectiv turistic. Si are si de ce! Are o istorie bogata, avand mai multe roluri: turn de observatie, foisor de foc, depozit de grane, inchisoare si muzeu. In zilele noastre acest spatiu este dedicat diverselor arte.
A fost inaugurat in 1994 si prezinta peste 35 de exponate: Locomotive cu aburi pentru cale ferata normala, fabricate intre anii 1885 - 1959 in Romania la uzinele Domeniilor Resita si Uzinele Malaxa Bucuresti, si la uzinele Henschel, Borsig, Schwartzkopff din Germania, Baldwin din Sua si altele.
Doua dintre aceste locomotive sunt functionale si folosite in diverse ocazii.
Colectiile initiale ale baronului von Brukenthal constand din pinacoteca si cabinet de stampe, biblioteca si colectie numismatica au luat nastere, in principal, in intervalul 1759-1774, perioada petrecuta, cu precadere, de acesta la Curtea Imperiala de la Viena.
Dupa revenirea sa la Sibiu, in calitate de Guvernator al Marelui Principat al Transilvaniei (1777-1787), baronul si-a adus si colectiile, iar Calendarul lui Hochmeister pe anul 1790 mentioneaza printre atractiile orasului, pinacoteca, formata din 800 de tablouri si dispusa in 13 sali ale Palatului Brukenthal.
Pe parcursul timpului colectiile s-au imbogatit atat prin achizitii, cat si prin donatii.
In acest moment, la etajele I si IIi ale Palatului Brukenthal - devenit un veritabil Muzeu de Arta - se afla exponate din Galeria de Arta Nationala.
Palatul gazduieste si Biblioteca Brukenthal, care are, in acest moment, aproape 300. 000 unitati de biblioteca (manuscrise, incunabule, carte straina rara, carte romaneasca veche, transilvanice, carte curenta si reviste de specialitate).
Program:
Miercuri - Duminică 09:00-17:00
Luni, Marţi închis.
Casa se închide la 16:15 / Last ticket: 4:15 p.m.
Tarif:
Palatul Brukenthal, Galeria de Artă Europeană: 20 lei
Galeria de Artă Românească: 12 lei
Bazele muzeului au fost puse in 1849, prin infiintarea Societatii Ardelene de Stiinte Naturale, din care au facut parte personalitati marcante ale vietii stiintifice si culturale interne si internationale.
Sediul Societatii Ardelene de Stiinte Naturale a fost construit de catre arhitectul clujean C. W. Friedrich Maetz, inaugurarea festiva avand loc in data de 25 mai 1895.
Colectiile muzeului insumeaza aproape 1. 100. 000 de piese din domeniile geologiei, paleontologiei, botanicii si zoologiei, aflandu-se din acest punct de vedere pe locul doi in reteaua nationala de profil.
In data de 21 decembrie 2007, a fost deschisa cea mai moderna expozitie de istorie naturala din Romania, in prezenta ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, a primarului orasului Sibiu, Klaus Werner Johannis si a prefectului judetului Sibiu, Ioan Mitea.
Muzeul de Etnografie Universala ``Franz Binder``, departament al Complexului National Muzeal ``Astra`` din Sibiu, a fost inaugurat in 1993, ca raspuns la principiul alteritatii culturale, de cunoastere a propriei identitati prin compararea cu valorile altor culturi.
Activitatea muzeului se axeaza, preponderent, pe prezentarea aspectelor de cultura, civilizatie si arta ale popoarelor extraeuropene, fiind singurul muzeu din Romania cu acest profil.
Muzeul este situat intr-o cladire monument istoric, construita in stil neogotic, intre anii 1865-1867. Sub denumirea initiala de Casa Asociatiei Micilor Meseriasi localul a servit drept centru al breslelor. Dupa cel de-al doilea razboi mondial primeste patronimul Casa Hermes, si indeplineste functiuni diverse ( spatiu comercial sau administrative ) pana in 1989, cand este restaurat si devine sediul expozitiilor Muzeului ``Franz Binder``.
Cateva placi heraldice descoperite la restaurarea cladirii atesta locuirea aici a lui Valentin Franck von Franckenstein (1643-1697), comite al sasilor din Transilvania si judecator regal din 1686 pana la sfarsitul vietii, primul traducator din opera lui Ovidiu in limbile romana si maghiara.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra, se afla situat in Padurea Dumbrava la 4 km de oras, pe Calea Rasinari.
Muzeul a fost organizat cu incepere din anul 1963 sub denumirea de Muzeul Tehnicii Populare si are o suprafata de 96 ha si un circuit expozițional de 10 km.
Muzeul adaposteste monumente originale representative sistemului de valori ale civilizației tradiționale ale satelor din Romania.
Aici se gasesc gospodarii formate din case de locuit aduse din diferite zone ale tarii, interioare de locuit pastrate in forma original si toate anexele gospodaresti, ateliere mestesugaresti, construcții cu caracter religios (biserici, troite), comercial (hanuri, cârciuma), ludic (pavilion de joc, popicarie, scranciob), instalatii de industrii țaranesti, mijloace de transport traditionale, etc.
Sunt ilustrate toate domeniile precum agricultura, cresterea animalelor, apicultura, pescuitul si vanatul agricultura si pastoritul, pomicultura și viticulture, prin gospodarii specifice si construcții specializate, precum stane, crame, cherhanale etc.
Muzeul este organizat in cinci mari sectoare cuprinzand grupe tematice aferente.
Este unul dintre cele mai cunoscute monumente ale orasului Sibiu.
Are acest nume deoarece apara poarta de intrare in cea de a doua incinta, situata in imediata apropiere a cladirii ce adapostea primaria Sibiului, mentionata in documente la 1324.
Din constructia initiala s-a pastrat, probabil, doar nucleul ridicat pana la inaltimea primului etaj.
Datarea probabila a turnului corespunde edificarii celei de a doua incinte fortificate, adica perioadei cuprinse intre 1224 si 1241.
In forma sa actuala, turnul se ridica pe inaltimea a sapte etaje retrase succesiv, marcate prin deschideri inguste de forma unor metereze.
La parter are o ampla trecere boltita.
Al doilea tunel este practic pe sub casa din Piata Mare nr. 2 si a fost deschis in 1930. Accesul in interior este posibil printr-o usa de mici dimensiuni, de unde, prin intermediul unei scari spiralate, se ajunge la etajele superioare. La penultimul etaj se poate observa mecanismul ceasului, iar ultimul etaj prezinta un punct de observatie peste orasul vechi.
A 3-a centura de fortificatii a fost construita in sec. 14 si consolidata in sec. 17.
Latura de rasarit este foarte bine conservata si se intinde de-a lungul strazii Cetatii paralel cu Bd. Coposu.
Aici pot fi vazute 3 dintre cele mai bine conservate turnuri de aparare: Turnul Archebuzierilor a fost construit in sec. Xv pe o fundatie octogonala.
Ulterior a devenit Turnul Panzarilor dupa breasla care il avea in ingrijire
Turnul gros a fost ridicat in 1540.
Turnul are o forma de U iesind cu circa 25 m in afara zidului exterior. Avea mai multe niveluri defensive fiind o adevarata masina de razboi.
Primul teatru din Sibiu a functionat in acest turn din 1778. La capatul Bd. Coposu se afla Bastionul Haller construit in 1552.
Bastionul are planul in forma de pica si o lungime totala de 223 m. Inaltimea maxima a zidului atinge 9 m. In orasul de jos zidurile cetatii au disparut, singurele ramase sunt: turnul Pulberariei si Turnul Pielarilor.
Bastionul Soldish, ridicat intre 1622-1627 ca fortificatie de aparare a orasului de sus, este cronologic ultimul dintre bastioanele orasului. Pe latura exterioara a bastionului este atasata ce-a mai frumoasa stema a orasului pe o placa de marmura alba.
Pasajul Scarilor face legatura dintre orasul de sus si orasul de jos prin doua ramificatii de scari si arcade care inconjoara zidurile cetatii din jurul Bisericii Evanghelice. Construite in sec. 13 pastreaza aspectul original. Aripa de sud a pasajului se termina in partea de sus cu Turnul Scarilor, una dintre cele mai vechi cladiri din Sibiu construit in sec. 13.
Turnul de aparare lipit de cladirea vechii primarii, este unul dintre cele mai bine pastrate ale incintei a treia. Are un plan dreptunghiular cu un gang de trecere boltit.
Podul Mincinosilor a fost construit în anul 1859 deasupra străzii Ocnei care făcea legătura între Orașul de jos și Orașul de sus.
De ce denumirea aceasta?
Un din legende spune ca:
Podul are urechi și o putere greu de imaginat astfel că, la fiecare minciună auzită, el începe să geamă din toate încheieturile și se prăbușește, aducând mincinosul cu picioarele pe pământ.
Forma actuală este cea de după renovarea din 1520, pe structura vechii bazilici romanice din secolul al XII-lea.
Biserica este un amplu edificiu în stil gotic, cu planul dintr-un cor poligonal compus din trei travee, flancat la nord de o sacristie; urmează spre vest un transept, apoi nava centrală și cele două laterale; în vest a fost construit turnul masiv, înglobat în cele din urmă într-un nartex , la rândul său, din trei nave.
În fața bisericii se găsește statuia episcopului Georg Daniel Teutsch (1817-1893), ridicată în 1899. Interiorul bisericii este în stil gotic
Deschis publicului ca si Muzeu în anul 1972
A functionat ca si farmacie din anul 1494. A fost prima farmacie atestata din Romania
În 1929 s-a deschis în pădurea Dumbrava prima Grădină Zoologică din România de către Uzina Electrică Sibiu la iniţiativa inginerului Szekely căruia i-a venit ideea după ce a găsit nişte vulpi pe când efectua lucrări de reparaţii la barajul de la Sadu.
După înfiinţare, Grădinii Zoologice i-au fost donate mai multe animale şi păsări, cum ar fi o pisică sălbatică, o lupoaică donată de Obert von Spiess din partea Regelui, un lup donat de Asociaţia “Şoimii”, un vultur, un cerb carpatin donat de vânătorii din Talmacel, mistreţi etc. În 1930 a fost donat primul urs.
De menţionat stejarul de la intrarea în grădină, bătrân de peste 600 de ani
Grădina Zoologică Sibiu se întinde pe o suprafaţă de peste 20 hectare.
În 2006 a fost construit un amplasament pentru jaguar de 800 mp şi s-a reabilitat barajul lacului de agrement.
Lacul numărul 2 din incinta Grădinii a fost reamenajat în 2007 iar în mijlocul său a fost amenajată o insulă de 350 de mp.
Tot în anul 2007 au fost extinse şi spaţiile destinate urşilor şi jaguarilor, iar în anii următori au fost extinse spaţiile lupilor albi, leilor, tigrilor, mistreţilor dar şi a erbivoarelor.
Tarife:
Adulţi:3 lei
Elevi, studenţi, pensionari: 2 lei
adresa : Calea Dumbrăvii nr. 142, Sibiu, România
Casa Altemberger, după numele primului său proprietar, clădirea a fost cumpărată în anul 1545 de magistratura oraşului, devenind sediul Primăriei pentru 400 de ani (până în 1948).
Cele zece unităţi arhitectonice, la care se adaugă turnul de apărare, structurează împreună unul dintre cele mai impresionante ansambluri de arhitectură gotică civilă din România şi chiar din Europa de Sud Est; cea mai veche parte o constituie turnul-locuinţă, construcţia acestuia fiind iniţiată la sfârşitul secolului al XIII-lea.
Deoarece fondatorul legendar al oraşului purta numele Hermann, vizitatorii sunt întâmpinaţi în curtea muzeului de câteva figuri decorative, intitulate Hermanni, ce ilustrează tipologiile orăşeanului la sfârşitul secolului al XVII-lea: vindecătorul, cavalerul, bancherul, măcelarul, crâşmarul, infanteristul, studentul, primarul şi menestrelul.
În curtea a doua, cunoscută sub numele de Grădina Martirilor, se află lucrări de sculptură figurativă, precum cele patru console ale loggiei reprezentând portretele în piatră ale unor bărbaţi, elegant şi minuţios executate, decorând un spaţiu cu elemente de influenţă renascentistă.
Sala Sporturilor „Transilvania” este o sală multifuncțională din municipiul Sibiu. Capacitatea sălii este de 1812 de locuri. Sala dispune de centrală termică proprie, stație de ventilație care asigura o permanentă împrospătare a aerului, respectiv o încălzire rapidă în sezonul rece.
Organizatorii Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu anunță deschiderea sesiunii de înscrieri pentru cea de-a xxiii-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, care va avea loc în perioada 17-22 iunie 2019, în cadrul fits.
Înscrierile rămân deschise până la data de 31 martie 2019, iar cei care se înregistrează până la data de 31 ianuarie 2019 beneficiază de o reducere la taxa de participare.
Stiati ca acest crucifix il avem in Sibiu din anul 1417?
Importanta acestei capele este de ordin istoric, atat prin constructia sa cat si prin crucifixul ce il adaposteste.
In 1417, Peter Lantgren realizeaza dintr-un bloc compact de piatra un crucifix care il reprezinta pe Isus pe cruce cu inaltimea de 7.30 metri. Calugarii dominicani il monteaza in Piata 1 Decembrie 1918 aceasta fiind in vremea aceea zona Manastirii dominicane. Aflandu-se în afara zidurilor cetatii, manastirea dominicana este frecvent expusa atacurilor inamice, motiv pentru care calugarii au parasit-o în a doua jumatate a secolului al XV-lea construindu-şi ulterior un nou aşezamant, actuala biserică a Ursulinelor.
După incendierea şi demolarea vechii biserici dominicane, uriaşul crucifix a rămas căzut la pământ şi acoperit de moloz până în anul 1683 când Sfatul oraşului a reînălţat crucea.
In zilele noastre, crucifixul se afla in Capela cu numele de ``Capela Sfanta Cruce``, construita in anul 1755 in Piata 1 Decembrie 1918. (cum spunem majoritatea ``la clopotel``).
Crucifixul este unul din monumentele reprezentative ale goticului de pe teritoriul Romaniei.
Primul monument adus în discuţie este situat pe Dealul Guşteriţei, vechea denumire a locaţiei, menţionată în cartarea Josefină, fiind de `Grigori Berg`. Numele provine de la sărbătoarea Sfântului Grigorie, moment în care comunitatea săsească se aduna aici la anumite festivităţi. Crucea amplasata pe Dealul Gusteritei este inalta de 17 metri si lata de 8 metri, fiind confectionata din otel. Aceasta este iluminata prin intermediul unor lumini fluorescente care au fost amplasate pe bratele crucii. Acest tip de iluminat asigura o vizibilitate de la mare distanta. Sistemul de iluminat al monumentului este conectat la o cutie de programare care face ca, in momentul inserarii, luminile sa se aprinda. Zona monumentului este protejata de un gard in lungime de 25 de metri.
Pentru a asigura un acces cat mai usor in aceasta zona, municipalitatea, prin intermediul SC DPC SA, a amenajat drumul care duce spre cruce prin asternerea de balast, iar langa monument a fost creata o zona care poate fi folosita ca spatiu de parcare.
Monumentul soldaților germani este situat pe Dealul Gușteriței, vechea denumire a locației, menționată în cartarea iosefină, fiind de Grigori Berg sau Hammersdorferberg. Turnul memorial, vizibil și din oraș, o construcție din cărămidă zidită pe o platformă rectangulară din pământ, întărită pe laturi cu plăci din beton, a fost amplasat pe platforma superioară a dealului, loc de belvedere asupra depresiunii Sibiului și asupra crestelor Munților Făgăraș.
Acest obiectiv este amplasat in imediata apropiere a locatiei,fiind in directia de mers catre Piata Mare.
Direct din confortul camerei cu numarul 2 si 3 , puteti admira o cladire istorica,Resedinta de Vara a sotiei baronului Samuel von Brukenthal.
La o scurta plimbare catre Piata Mare din Sibiu, ajugenti la zidul de fortificatie,Parcul Cetatii, una dintre cele mai frumoase zone din Sibiu. O oaza de relaxare si liniste!
Descopera inima Romaniei – Sibiu (Hermannstadt) – cu ajutorul motocicletelor de teren aduse de tine sau inchiriate de la firma noastra.
Bucura-te de contrastele extraordinare ale acestei zone, in timp ce noi ne vom ocupa personal de siguranta, confort si logistica.
Si ca totul sa fie perfect pentru tine, echipa noastra vorbeste limbile engleza, germana si romana.
Te invitam nu doar la o tura extrema off-road pe motocicleta ci si la o calatorie de neuitat intr-o parte a lumii unde limitele nu exista. Lasa in urma iluziile oferite de atractiile turistice din cataloagele lucioase de calatorie, incaleca motocicleta si vei descoperi Trasilvania pe care cei mai multi turisti nu o vad niciodata. Departe de agitatia de zi cu zi reinvie sentimentul de libertate reala si de odihna a spiritului. Permite-ti o binemeritata schimbare si vino cu noi in aces unic si de neuitat tur enduro.
In prezent Gradina Zoologica Sibiu are o suprafata de 15 ha adaposteste 208 de animale si pasari din 52 de specii: maimute, ursi, lupi albi, lupi carpatini, vulpi, tigri, lei, jaguar, pume, mistreti, lame, cerbi carpatini, cerbi lopatari, caprioare, bivoli albi, ponei, piton reticulat, crocodil (lung de 2 m este cel mai mare din Romania), fazani, papagali, pauni, porumbei.
De mentionat stejarul de la intrarea in gradina, batrân de peste 600 de ani.
Adresa Gradinii Zoologice: Calea Dumbravii nr. 142, Sibiu
Program :
Iarna (zilnic):
9:30 – 17:30 (oct, martie)
9:30 - 16:00 (nov.-ian.)
9:30 - 17:00 (februarie)
Vara (zilnic):
9:30 – 18:30 (aprilie, sept.)
9:30 – 19:30 (mai, august)
9:30 – 20:00 (iunie, iulie)
Pret intrare:
Adulti - 3 ron
Copii, studenti, pensionari si elevi - 2 RON
Copiii pana la 3 ani au intrarea gratuita
Închirierea unei bărci sau a unei hidrobiciclete, se face în baza unui bilet în valoare de 15 lei, pentru o jumătate de oră (cu 15 lei garantie)
Locatia: Pãdurea Dumbrava la 4 km de oraș, pe Calea Rãșinari ( in continuare de Calea Dumbravii, spre Rasinari si Paltinis ).
Aici sunt expuse case de locuit aduse din diferite zone ale țãrii, interioare de locuit pãstrate în forma originala, și toate anexele gospodãrești, ateliere meșteșugãrești, construcții cu caracter religios (biserici, troițe), comercial (hanuri, cârciumã), pavilion de joc, popicãrie, scrânciob, instalații de industrii țãrãnești, mijloace de transport tradiționale, etc.
Printre multele activitati disponibile in orasul Sibiu se numara si ``sportul alb`` care poate fi practicat in orice zi a saptaminii la Pensiunea Carmen, pe un teren amenajat la standarde specifice.