Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Sighetu Marmatiei este situat la confluenta Izei cu Tisa. Locuit din cele mai vechi timpuri, arheologii scotind la iveala unelte din piatra din epoca neoliticului (Camara), si diferite obiecte din epoca bronzului (seceri, fragmente de palose si sabii, ceramica - Valea Blidarului), iar din perioada Hallstattiana descoperirile de pe Dealul Cetatii.
Inca din perioada documentelor scrise se atesta ca Sighetul a fost locul de intalnire, de "adunare" al maramuresenilor si a capeteniilor cu prilejul discutarii unor probleme importante referitoare la Tara Maramuresului. Primul document care mentioneaza localitatea Sighet este la 1334, avand ca sigla si capul de bour, mentionat la 1584 de Miron Costin.
Din acele vremuri de mult timp trecute (secolul XIII) exista si azi o marturie graitoare a importantei localitatii si a functiei ei ecumenice: biserica reformata de azi (la origine biserica ortodoxa daruita ungurilor de regele ungar, devenita catolica si apoi, odata cu trecerea acestora la calvinism, transformata in biserica reformata). Alaturi de cultul ortodox, reformat, catolic, ortodox de rit vechi, acum se alatura si cultul greco-catolic colorind peisajul confesional religios al populatiei majoritare romane si a minoritarilor unguri, ucraineni (ruteni) si germani.
Aici pot fi vizitate muzeele de etnografie, muzeul de arhitectura populara de pe dealul Doboies, muzeul de arheologie si sectia "fauna si flora in Maramures", colectia de pictura si sculptura, case memoriale: Ioan Mihaly de Apsa - academician, casa scriitorului Alexandru Ivasiuc, parcul dendrologic etc...
Toponimul "Sighet" este de origine dacica si provine de la cuvantul dacic comun "Zeget" care insemna fortificatie, nume dat de daci marii asezari fortificate de pe Dealul Cetatii.
Bisericile din lemn:
Sighetu Marmatiei este inconjurat de numeroase biserici din lemn, care, de
fapt, sunt cele mai inalte constructii din lemn din lume.
Festivalul traditiilor de iarna si a obiceiurilor seculare
Mastile imita capete de animale - capra, oaie - cu ornamente bogate. Alaturi de
masti, cativa "actori" joaca rolul de diavol, purtand pe cap
asa-numitele "caciuli din blana de diavol". Aceste caciuli sunt masti
pana la umeri, cu gauri pentru ochi si gura. De asemena, au urechi de iepure,
coarne de berbec, imitatii hazlii ale nasului si gura enorma.
Este localizata in zona centrala a Municipiului Sighetu Marmatiei, fiind un simbol al represiunii puterii comuniste impotriva celor care cu gandul, vorba sau fapta s-au opus instaurarii comunismului in Romania.
Este o cladire mare, cu mai multe corpuri, construita in perioada 1896-1899 de catre Imperiul Austro-ungar.
Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, noua putere comunista a ales aceasta inchisoare ca loc de detentie pentru elita intelectualitatii romanesti deoarece era situata in imediata apropiere a granitei dintre Romania si fosta URSS.
De asemenea, regiunea este strabatuta de o cale ferata cu ecartament larg ( specifica doar fostei URSS) care intra in Romania prin localitatea Campulung la Tisa si dupa cca 50 km iesea din nou in fosta URSS (azi Ucraina) prin localitatea Valea Viseului.
In anii de dupa razboi, in aceasta inchisoare au fost adusi prim - ministri, , ministri, generali de armata, profesori universitari, academicieni, episcopi etc.
Trupurile celor care si-au gasit aici sfarsitul au fost ingropate fara vreun semn intr-un cimitir de la marginea orasului (Cimitirul al Saracilor) devenit ulterior componenta a muzeului.
Incepand cu anul 1993, inchisoarea a fost transformata intr-un muzeu unic, unde gasim marturii despre intelectualii de prestigiu, aruncati in temnita de aici.
Orice persoana care parcurge incaperile fostei inchisori, unde sunt prezentate instrumentele si tehnnicile de tortura, haineale detinutilor, obiecte personale, informatii etc. Raman mult timp cu imaginea socanta a ceea ce s-a putut intampla cu doar 50 de ani in urma.
Singura ramasa, din cele 4 sinagogi ce au fost in oras.
Constructie de sfarsit de secol Xix, poarta elemente de contructie de influenta romanica si maura.
Nu se viziteaza, dar in cladirea din dreapta exista Sediul Comunitatii evreiesti, poate aveti norocul sa gasiti pe cineva care sa va permita vizitarea si sa va explice putin interiorul.
Sectia etnografica in aer liber, numita si Muzeul Satului maramuresean este infintata 1981 si situata pe Dealul Dobaies, in partea de Est a orasului, la 300 m distanta de drumul national Dn18.
In jurul bisericii din lemn, adusa din satul Oncesti, se dezvolta un adevarat sat tipic maramuresean.
Gospodariile acestuia ii permit vizitatorului sa sesizeze adevarata esenta a arhitecturii populare a Tarii Maramuresului, asa cum a fost aceasta structurata de-a lungul secolelor.
In Casa Muzeu Ioan Mihalyi de Apsa s-au adapostit colectiile primului muzeu sighetean (secolul al Xix-lea).
La etaj va puteti "intalni" cu opera acestui mare savant roman. Tot aici este gazduita o expozitie de istoria culturii.
Daca aveti mai mult timp si sunteti pasionati de fauna a Romaniei vizitati Muzeul de Stiintele Naturii.
Daca ii mai prindeti pe sotii Beres, aveti noroc. El expert in zburatoare, ea in fungi. Putin cadru geologic, endemisme, apoi primiti ce ati vrut: jivinele ce innoata, se tarasc, sar, alearga, zboara prin Maramures.
In mod normal nu se viziteaza, dar e un loc foarte placut, mai ales primavara.
Daca faceti efortul si mergeti pana acolo, incercati sa intrati.
Daca va intereseaza cultura iudaica, mai puteti vedea sinagoga si casa memoriala Ellie Wiesel. Sau casele din centrul orasului, multe din ele fiind pravalii odinioara, detinute de evrei.
Situat intr-o cladire datata 1730 Muzeul de istorie - arheologie detine colectii impresionante prin bogatie si varietate, in special din epoca bronzului, dar si documente si obiecte medievale si din alte epoci.
In aceasi cladire se afla si Muzeul de stiintele naturii care adaposteste pe langa celebrul ``Herbar ing. Coman Arthur`` cu peste 16000 de planse, colectii de flori de mina, mamifere, pasari etc.
Casa Muzeu Elie Wiesel este situata in Sighetu Marmatiei, str. Tudor Vladimirescu nr. 1, in zona centrului istoric, cuprinzand o impresionanta colectie de fotografii, obiecte de cult, mobilier si alte exponate ale comunitatii evreiesti din Maramures.
Ellie Wiesel s-a nascut in anul 1928 la Sighetul Marmatiei, primii 15 ani petrecandu-i in Romania. In anul 1944 Ellie Wiesel impreuna cu intreaga familie si ceilalti evrei din Sighet si Maramures, in numar de peste 38. 000, au fost deportati de catre horthysti si nazisti in lagarele mortii. Tanarul adolescent va fi marcat toata viata de crimele si ororile de neinchipuit petrecute in lagarele de la Auschwitz, Birkenau si Buchewald.
Cunoscutul romancier, dramaturg, eseist si memorialist Ellie Wiesel a pledat atat in trecut, cat si in prezent pentru pace.
In prezent Ellie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, este titular la catedra de Stiinte Umaniste a Universitatii din Boston, 55 de universitati din intreaga lume decernandu-i titlul de Doctor Honoris Causa, printre care si Universitatea Yale.
Intre 1980 - 1986 a fost presedintele Consiliului Memorialului Holocaust din Sua, in prezent este membru a numeroase consilii. De precizat este si faptul ca in anul 1986 i-a fost gravat numele pe Statuia Libertatii, alaturi de numele altor 11 emigranti din Sua, cu ocazia sarbatoririi a 100 de ani de la amplasarea acesteia la New York (inaugurat 29 iulie 2002).
Prima sa carte de memorii, La Nuit, apare in 1958, si cuprinde experientele sale in lagarele de concentrare germane. Din acel an, sub semnatura sa au aparut aproape 40 de carti, toate inspirate din suferintele evreilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Din lucrarile sale transpare interesul profund fata de situatia evreilor si a altor grupuri, care au suferit persecutii si umilinte din cauza religiei, rasei si a originii nationale.