Descrierea localității și informații utile turiștilor.
Localitatea Șugag este situatã în partea sudicã a județului Alba, în bazinul superior al Sebeșului, între Munții Cindrelului și Șureanu la o distanțã de 45 km de municipiul Alba Iulia, resedința județului și la 30 km de Sebeș - orașul cel mai apropiat.
Sursa: www.wikipedia.org
Domeniul schiabil șureanu este situat în m-tii Sureanu, într-un cadru natural montan magnific de altitudine mare, între vârful șureanu de 2.059 metri altitudine și vârful Patru de 2130 metri altitudine, incluzând vârful Ausel de 2.009 metri altitudine și vârful curmătura de 1809 metri altitudine. Caracteristicile geografice au dus la realizarea unei deosebite infrastructuri a sporturilor de iarnă, unde zăpada abundentă măsoară peste 1,5 metri între lunile decembrie și aprilie. În prezent, pârtiile sunt dotate cu două teleschiuri și un telescaun, iar cele zece pârtii care totalizează 11.473 de metri ,,sunt pentru toate gusturile, având o dispunere excelentă pe platoul alpin. Variate ca dificultate și înclinație ele conțin porțiuni atât de zăpadă tasată, cât și de așa-zisa powder (zăpadă nebătută, făinoasă), ideală pentru snowboard și freeride. Așezarea în raport cu vegetația oferă trăiri inedite prin coborârea din golul alpin (2.010 m – 1.900 m alt.) fie prin pădure, fie pe lărgimea platoului. Totodată, un avantaj al coborârii pe fiecare din pârtii, e imprevizibilitatea priveliștilor. De la panoramele din sud, (vârful lui PĂTRU, masivul PARÂNG), la cele din est (Munții Cindrel, Munții Lotrului) și cele din vest (Munții Retezat) ai parte de imagini neașteptat de frumoase, care justifică, din nou, numele de ,,elvețIA estului”, dat de către străini Munților Șureanu.
Sursa:
Manastirea Oasa este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Sugag, judetul Alba. Aflata la o distanta de 70 de kilometri mai spre sud de Sebes si la 57 de kilometri nord-est fata de Petrosani, la poalele Muntilor Sureanu, Manastirea Oasa este o oaza de liniste, incojurata de paduri, cu vai si lacuri. Cel mai apropiat sat se afla la o distanta de peste patruzeci de kilometri de manastire.
Biserica centrala a Manastirii Oasa este inchinata Adormirii Maicii Domnului, hram praznuit in ziua de 15 august, si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon, hram praznuit in ziua de 27 iulie.
Sfantul Pantelimon este sarbatorit din anul 303, anul mortii sale, pe data de 27 iulie. S-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia. Tatal sau Evstorghie era pagan, iar mama sa era crestina. A reusit sa-l aduca la dreapta credinta si pe tatal sau, iar dupa moartea acestuia si-a impartit toata averea saracilor si, pentru ca nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea, el este numit `doctor fara de arginti`.
In anul 1943, scriitorul Ioan Pop si povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat in acest loc o bisericuta din lemn. Mai apoi, in anul 1983, prin purtarea de grija a episcopului Emilian Bardas, din Alba Iulia, a preotului Faur si a protopopului Viorel Porcaru, o veche biserica a fost reparata si imbunatatita, dupa care a fost adusa in acest loc.
Sursa: https:///biserici-manastiri/manastirea-oasa-67857.html
Una dintre minunățiile județului Alba, care merită vizitată de iubitorii de natură și frumos ce ajung pe aceste meleaguri, este Lacul Iezerul Șureanu. Ascuns, undeva, într-o zonă împădurită de la poalele Munților Șureanu, „Lacul fără fund”, cum mai este numit, îți încântă privirea cu peisaje de vis, capabile să trezească emoții chiar și turistului care crede că a văzut de toate și că nimic nu-l mai poate surprinde.
Lacul Iezerul Șureanu este la altitudinea de 1.840 m și este considerat unul dintre cele mai frumoase lacuri glaciare din România. În bătaia soarelui, luciul verzui – turcoaz al lacului oferă imagini de o splendoare rar întâlnită în Carpaţi. Chiar și atunci când suflă vântul, apa lacului rămâne calmă, încrețindu-se ușor ca un mare cearșaf verzui.
Are o adâncime de 8 metri, o lungime de 94 de metri și o lățime de 91 m. Practic, e un spațiu neobișnuit de intim și retras, în contextul geografic spectaculor al Munților Șureanu. Specialiștii spun că este vorba despre ”circul glaciar Șureanu”.
Sursa:https://ziarulunirea.ro/foto-lacul-iezerul-sureanu-sau-lacul-fara-fund-una-dintre-minunatiile-judetului-alba-ce-sta-ascunsa-intre-munti-privelisti-de-vis-pentru-iubitorii-de-natura-si-f-390099/
Altitudine 2130 m, timp estimativ 2 ore de mers pe jos.