Adulți
-
2
+

Copii
-
0
+

Localitatea Târgu Ocna

Descrierea localității și informații utile turiștilor.

Despre Targu Ocna

Prezentare generala
Tirgu Ocna

Repere istorice

Localitatea Tirgu Ocna apartine generatiei oraselor feudale din Moldova, din punct de vedere cronologic incadrandu-se in subgeneratia asezarilor urbane complementare din secolele XVI-XVIII.

In evolutia localitatii se pot distinge trei stadii socio-geografice:

- de sat (1410 – 1709);

- de targ (1709 – 1774);

- de oras (1774 – pana astazi).

In anul 1894 orasului Tirgu Ocna i se atribuie statutul de statiune balneoclimaterica.

      Dupa 108 ani , prin Hotararea Guvernului nr. 1122/10 octombrie 2002, Tirgu Ocna este atestata ca statiune turistica de interes national , in aceasta zona existand importante resurse turistice naturale , cum ar fi : apele minerale , salina, conditiile climaterice favorabile, frumusetea si varietatea peisajului , care impreuna cu patrimoniul cultural (monumente istorice de cult, monumente de arhitectura, monumente comemorative) constituie si va constitui si in viitor un cadru optim pentru dezvoltarea localitatii Tirgu Ocna .

STEMA ORASULUI TG. OCNA

Prin Hotararea Guvernului nr. 601/5.07.2004 s-a  aprobat actuala stema a orasului Tirgu Ocna.

Stema se compune dintr-un scut rosu , incarcat cu un caprior undat de argint, intovarasit de trei brate tinand fiecare in mana cate un ciocan, totul din argint.

Semnificatia  elementelor  insumate:

Capriorul undat de argint sugereaza cele doua ape la confluenta carora se afla localitatea. Prin forma sa , capriorul undat simbolizeaza binecunoscutul deal Magura la poalele caruia se afla localitatea, iar spatiul pe care el il margineste la baza scutului indica intrarea in mina.

Cele trei brate sunt purtatoare ale ciocanelor de salgau, unealta specifica minelor de sare.

Coroana murala cu cele trei turnuri crenelate semnifica faptul ca localitatea are rangul de oras.

TOPONIMIA LOCALITATII

Numele localitatii provine din imensa bogatie de sare care a fost exploatata din cele mai vechi timpuri.

 


Situatia administrativa

Orasul Tirgu Ocna este  atestat documentar de sase secole. Credinta, eroismul si harnicia locuitorilor acestui oras, situat intr-un cadru natural plin de pitoresc, au facut ca timp de mai multe secole acesta localitate sa fie una dintre cele mai importante de pe valea Trotusului.

          Din punct de vedere administrativ orasul este constituit din localitatea componenta principala - Tirgu Ocna si doua localitati componente : Poieni si Valcele.

 

Situatia geografica

LOCALIZAREA:
Orasul Tirgu Ocna, avand coordonatele geografice de 26037’ longitudine estica si 460 17’ latitudine nordica , este situat in partea central vestica a Moldovei , pe cursul mijlociu al raului Trotus la o altitudine de 263 m.

 Orasul Tirgu Ocna este adapostit intr-un golf depresionar , o adevarata “ potcoava a dealurilor “ , strajuit din trei parti de prelungirile Muntilor Trotusului (masivul Nemirei in S si SV, Culmea Berzuntului in V) si dealurile subcarpatice in N (Prislopu, La Fundatura, La Stupina, Fetele Targului, Butnaru).

Se invecineaza cu: orasul Slanic-Moldova (SV) si comunele Dofteana (V), Barsanesti (N), Tg. Trotus (E), Pargaresti (S-E) si Oituz (S).

 

Obiective turistice în Târgu Ocna

Salina

Salina Targu Ocna este situata in inima Moldovei, pe pitoreasca vale a Trotusului, in perimetrul orasului Targu Ocna din judetul Bacau.

Imensitatea golurilor, adevarate catedrale sapate in sare, labirintul galeriilor in lungime de mii de metri, biserica Sf. Varvara, sanatoriul, iti creeaza impresia unui oras scufundat in adancuri si redescoperit pentru a fi din nou daruit.

Biserica Sf. Varvara, ctitorie a celor ce muncesc in mina, sapata in sare la adincimea de 240m, te cheama sa treci prin inaltele porti bisericesti de la intuneric spre lumina credintei.
Aplicele, marele candelabru, chinoavale si alte obiecte de cult sunt taiate din sarea muntelui. Dreapta, cu volute elegante, cu sclipiri de aur stins, te primeste catapeteasma.


Pretul biletelor de acces in mina este:

- adulti = 18 ron
- copii pana la 14 ani = 9 ron
- abonament minim 5 zile de: adulti - 16 ron, copii - 8 ron.

Zona turistica este dotata cu:

- teren de fotbal
- teren de baschet
- teren de tenis
- teren de volei
- mese de biliard
- mese de ping-pong
- restaurant
- magazin de suveniruri
- muzeul sarii
- multe distractii pentru copii ca: leagane, topogane, sala internet, acces wirelles gratuit, jocuri electronice, etc.


Va asteptam cu drag sa ne vizitati

Manastirea Magura

Manastirea Magura Ocnei, cu obte monahala de maici, se afla in orasul Targu Ocna, judetul Bacau.

Biserica manastirii poarta hramul Inaltarea Domnului, sarbatorita in fiecare an, la 40 de zile dupa Invierea Domnului.

Schitul a avut in lunga sa existenta trei biserici construite succesiv.

Manastire de maici din Magura Ocnei a fost construita intre 1750-1757. Autoritatile comuniste au demolat biserica in 1964 si au amenajat aici un complex turistic.
Ulterior dupa caderea regimului comunist manastirea a fost reinfiintata iar biserica actuala a fost construita in perioada 1990-1993.

Biserica manastirii este o constructie masiva din caramida si piatra, placata cu piatra in exterior, in forma de cruce.
Altarul spatios este luminat de o fereastra cu vitralii la est. Catapeteasma este din lemn de stejar frumos sculptat.
Pictura bisericii este executata in tehnica fresca, iar icoanele tamplei in ulei. Fatadele exterioare au in partea superioara, sub cornise, de jur imprejur, ocnite pictate.

Rezervatia naturala Perchiu

- situata la nord de orasul Onesti, pe soseaua Onesti-Targu Ocna;
- dealul Perchiu, cu o altitudine maxima de 398 m, este delimitat de culoarul Tazlaului la est, de raul Trotus la sud si de paraul Caraclau, afluent al Trotusului, la vest;
- ocupa o suprafata de 206 ha;
- particularitatea dealului este data de inversarea etajelor vegetale, cu flora de silvostepa pe culme si padure caracteristica subcarpatilor la poale;
- se gasesc aici peste 600 de specii vegetale, unele foarte rare; intalnim stejarul pufos, stejarul brumariu, scorusul, ciresul pitic, migdalul pitic, dar si multe plante ierboase de stepa, precum iarba sarpelui ruseasca, frasanelul alb sau gusa porumbarului;
- sunt prezente doar mamiferele mici, iar grotele stancilor sudice adapostesc cuiburi de ulii.

Baraj Valea Uzului

Si-a inceput formarea in 1972, in spatele barajului de beton in semicerc, inalt de 80 m, pentru a alimenta cu apa potabila si industriala judetul Bacau.

Situat la altitudinea de 530 m pe Valea Uzului, pe care a acoperit-o pe o lungime de aproape 5 km, lacul are o suprafata de 335 ha si o adancime maxima de 75 m.

A fost populat cu pastrav curcubeu si pastrav indigen.

In amonte, se intinde Valea Uzului cu principalul ei afluent, populat cu pastrav, Valea Barzautei.

Monumentul Eroului necunoscut

Pentru cei pasionati de istorie si de drumetii, Monumentul Eroilor este un loc de vizitat. Monumentul Eroilor de pe Măgura Ocnei din orașul Târgu Ocna este un monument istoric comemorativ al militarilor români, ridicat între anii 1925-1928 la o altitudine de 520 m, în zona unde Armata României a apărat frontul de la Cireșoaia-Oituz. Acesta este situat pe dealul Măgura, lângă Mănăstirea Măgura Ocnei ce a servit drept spital de campanie în 1917.

Mormantul lui Costache Negri

Pasionatii de literatura romana pot vizita mormantul lui Costache Negri. Mormantul se afla in curtea bisericii Raducanu, un alt punct turistic interesant, in spatele caruia se afla secole de istorie nationala.

Pisicina cu apa sarata

Dacă vreţi să fugiţi de căldură din apartamente şi de betoanele încinse, o variantă de petrecere a timpului liber poate fi strandul, situat la poalele munţilor Nemira şi Berzunţi. Este singurul strand cu apă sărată din zona, unde atât bacăuanii, cât şi turiştii din ţară, pot îmbina tratamentul cu relaxarea.
Apa sarată care ajunge în bazin este obţinută din mina prin infiltrarea apelor de suprafaţă. Un litru de apă conţine între 250 şi 285 de grame de sare, valori ce sunt masurate în fiecare zi şi afişate la intrarea în bază.
mai multe detalii: http://www.salina.ro/strand-cu-apa-sarata.html

Monumentul eroilor dealul Cosna

Dealul Coșna (784,3 m altitudine maximă)face parte din Munții Nemira. Lupta dusă în Primul Război Mondial în anul 1917 pentru stăpânirea acestei înălțimi (lupta de la Coșna) a reprezentat unul dintre momentele cheie ale celei de-a treia Bătălii de la Oituz.

Monumentul eroilor dealul Magura

Monumentul Eroilor de pe Măgura Ocnei din orașul Târgu Ocna este un monument comemorativ al militarilor români morți în Primul Război Mondial, ridicat între anii 1925-1928 la o altitudine de 520 m într-un punct important al arealului în care, Armata României a dus luptele de apărare necesare susținerii frontului de la Oituz. Construcția este situată pe dealul Măgura, lângă mănăstirea Măgura Ocnei, care a servit drept spital de campanie în 1917. (wikipedia)

Mina Salina

La Salina Târgu Ocna se oferă inedit, relaxare, sănătate, cunoastere și, nu în ultimul rând, traditionala ospitalitate moldovenească. Imensitatea golurilor subterane, labirintul galeriilor de mii de metri, moderna baza de turism, îti creează impresia unui „oraș din adâncuri”.
Aceste minunații: sarea – „aurul alb al pământului”- atât de necesară existenței noastre de zi cu zi, cât și picătura de sănătate și relaxare ce poate fi dobandită printr-o vizită în subteran, le oferim cu generozitate semenilor noștri ce stiu sa pretuiască darul „sării în bucate”.

Crucea de pe dealul Araci si panorama Targu Ocna

Cruce luminata cu un schelet din fier de aproximativ 15 metri inaltime. Este amplasata pe dealul Arcaci, un loc cu o panorama foarte frumoasa asupra orasului Targu Ocna.

Activități de agrement în Târgu Ocna

Piscina Parc Magura

Piscina moderna cu apa dulce, inaugurata in anul 2009, cu sectiune pentru copii, situata in Parcul Magura, o oaza de verdeata si liniste.

Piscina cu apa sarata Salina

Dacã vreți sã fugiți de cãldura din apartamente și de betoanele încinse, o variantã de petrecere a timpului liber poate fi Salina Târgu Ocna, situatã la poalele munților Nemira și Berzunți. Este singurul ștrand cu apã sãratã din zonã, unde atât bãcãuanii, cât și turiștii din țarã, pot îmbina tratamentul cu relaxarea.

Apa sãratã care ajunge în bazin este obținutã din minã prin infiltrarea apelor de suprafațã. Un litru de apã conține între 250 și 285 de grame de sare, valori ce sunt mãsurate în fiecare zi și afișate la intrarea în bazã. Concentrația este asemãnãtoare Lacului Ursu de la Sovata și a celor din zona Sibiului, iar apa de aici este recomandatã celor care suferã de afecțiuni reumatologice.

Adâncimea bazinului are între 1, 40 și 1, 60 de metri și este realizat în pantã. Ștrandul este deschis în fiecare zi, de dimineațã de la ora 10:00 pânã seara la ora 20:00, iar un cadru medical stã în permanențã la dispoziția turiștilor.

Un bilet de acces costã 15 lei pentru adulți și 8 lei pentru copii, iar în aceastã sumã sunt incluse șezlongul și umbrela. Spațiul este generos, iar cei care vin însoțiți de cei mici se pot juca cu mingea pe un teren amenajat“

Poze imprejurimi Târgu Ocna

Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna Târgu Ocna

Vezi toate unitatile de cazare din Târgu Ocna